Определят го като най-великият световен шампион по шахмат в историята.

...
Определят го като най-великият световен шампион по шахмат в историята.
Коментари Харесай

Гари Каспаров ексклузивно пред Светослав Иванов: За войната, Украйна, Путин и България


Определят го като най-великият международен първенец по шахмат в историята. Гари Каспаров е притежател на най-високата премия - " Шахматен Оскар ", цели 11 пъти. На 10 март 2005 година се отхвърля от шахмата. Създава опозиционното придвижване " Обединен цивилен фронт ", чиято съществена цел е да резервира демокрацията в Русия.

Опозиционните му настройки и рецензията против Путин, довеждат до ареста му през ноември 2007 година Пуснат е няколко дни по-късно, само че този случай стига до Европейски съд за правата на индивида.

От години живее отвън Русия, само че с времето се трансформира в една от най-ярките опозиционни фигури против режима на Путин. Ексклузивен диалог на Светослав Иванов в „ 120 минути “ с един от най-хубавите шахматисти в историята на света, който от години е измежду най-гласовитите критици на съветския президент и войната в Украйна.

- Една година след нахлуването на съветската войска в Украйна има два разнообразни разказа за това какво значи мира сега. За Украйна и Европа това е цялостното отдръпване на Русия от окупираните територии. Но какво е мирът за Кремъл, съгласно Вас?

- Не мисля, че си коства да си губим времето и да се чудим какво значи мирът за Кремъл. Както е споделил Джордж Оруел: „ Войната е мир. Свободата е иго. “ Вижда се, че до момента в който Путин е на власт, войната няма да свърши, тъй като това е целият логаритъм на Путин да остане на власт, да резервира контрола върху страната. А и това е единственият метод, по който действат империите. Империите би трябвало да се уголемяват.

Икономически видяно не е допустимо за Русия към този момент, тъй че прибягват до военно разширение. Затова войната в Украйна е единствено въведения към други експанзии, в случай че Путин не бъде възпрян в Украйна. Смятам, че би трябвало да приказваме не за мир, а за украинска победа. Какво значи победа на Украйна? Говоря от името на съветски патриоти, като Михаил Ходорковски и други, които твърдо имат вяра, че е в интерес и на нашата страна да помогнем на Украйна да победи допустимо най-скоро. Украинската победа би трябвало да включва цялостно освобождение на украинските територии, чак до Севастопол, погашение на репарации от страна на Русия от замразените средства на съветското държавно управление и олигарси, с цел да се компенсират вредите и закононарушенията, осъществени против украинския народ, и последно, само че не по значимост – интернационален арбитражен съд за война, експанзия и геноцид, сходен на Нюрнбергския развой против немските нацисти.

- Със сигурност познавате шахматния термин „ Синдром на Котов “. Той се следи когато шахматистът разсъждава прекомерно дълго и надълбоко върху позиция, от която не вижда излаз. Когато времето стартира да изтича, играчът прави най-лошия вероятен ход. Москва изпитва ли „ Синдрома на Котов “ в Украйна сега съгласно Вас?

- Вижте, значимо е да се разбере, че методът, по който се преглежда войната вътре в Русия е друг от нас. Ние осъзнаваме, че стратегически Путин е изгубил. Но това е и война на безсилие.

Ако Украйна не завоюва скоро, Путин към момента има запаси да налива във войната. Начинът, по който ръководи съветското осведомително пространство, този балон – той убеждава съветската аудитория, че войната си върви добре, тъй като не е война против Украйна. Разберете, че съветската публика счита, че се бие с НАТО. Затова войната лишава толкоз доста време. Бият се с екзистенциалния зложелател на Русия и Путин поддържа тази заблуда. Единственият метод да се прекъсне този обаян кръг е Украйна да победи, да пробие отбранителните линии на Русия. Към момента, даже аз да имам час ефирно време по съветската телевизия, не бих съумял да убедя съперниците си, че Украйна побеждава, тъй като те не го виждат. Затова се нуждаем от повече оръжия и поддръжка за Украйна, с цел да се подсигурява, че ще излязат като спечелили. Така се унищожава хватката на Путин на властта. Крим е ключ, тъй като всяка тирания се нуждае от митология. Крим е крайъгълен камък на митологията на Путин. В момента, в който Крим бъде освободен, ще видите по какъв начин ще се срине къщата от карти на Путин.

- Една забавна вест, в навечерието на речта на Путин. Ръководителят на наемниците от „ Вагнер “ упрекна министъра на защитата на Русия и висши генерали в измяна, потвърждавайки, че са оставили частите му без муниции. Как бихте разчели този сигнал?

- О, типичен мафиотски спор, тъй като страната на Путин е мафия. Винаги съм казвал, че всяка страна си има своята мафия – съветската мафия си има лична страна. Както при всяка мафиотска конструкция, постоянно е борба за запаси. Преди началото на нашествието имаше остатък от средства, по тази причина можеха да си разрешават да вършат каквото пожелаят. Знаем, че незаконната организация на Пригожин е правила активност в Африка и другаде, търсейки свежи пари, като златни мини и други неща, употребявайки държавни запаси, с цел да уголемяват частния си интерес. Пак типичен образец – разноските са одържавени, до момента в който приходите – частни. Но с войната и глобите, баницата се смалява.

Най-голямата част от наличните средства са вложени във войната. Разбира се, Пригожин искаше да се добере до тях, само че се бори за тях не с украинци, а с съветски генерали. Те не желаят да изгубят надзор. Ясно е, че генералите се сплотиха, тъй като повече се интересуват от това да се борят с Пригожин и да му откажат оръжия, тъй като по този начин ще изпрати войските си на гибел и повече пари ще останат в техните ръце. Невероятен миг, в който ползите на другите мафиотски групи са надвили над тези „ държавни ползи “. Пак, това е хубаво за нас, за Украйна, само че би трябвало да имаш доста примитивни възгледи, с цел да схванеш естеството на тази борба – няма идеология, няма национализъм, няма религия в идея, просто въпрос на разширение на въздействие, с цел да контролираш повече пари.

- Вие изказвате мнението си свободно надалеч преди началото на войната в Украйна, само че разбирате и по какъв начин работи структурата на власт на Кремъл. Путин сега като шахматист ли работи? Хората към него следват ли някаква тактика или трансформират тактиката си за идващия ход по отношение на резултатите на бойното поле?

- Винаги съм бил срещу хората да дефинират Путин като шахматист, тъй като шахът не е игра за диктатори. Шахът е игра, където 100 % от информацията е разполагаем – поглеждате дъската, виждате какво имате и Вие, и съперника, не знаете какви са проектите му, само че знаете какви са му ресурсите и какво може да употребява, с цел да Ви навреди и аргументи вреди. Путин, като типичен деспот, е по-скоро като покерджия, тъй като в покера можеш да спечелиш със слаба ръка, като блъфираш – имаш пари, можеш да вдигаш залозите и да се надяваш съперника да се уплаши да остава в играта и да се откаже.

За страдание, доста пъти преди западните водачи с доста по-силна ръка са се отказвали. Путин прави същото и в този момент. Последната му тирада беше чист шантаж. „ Ще употребявам това, онова… “ Тези приказки за нуклеарни оръжия са класическо изнудване и последната му вяра. Не виждам стратегическо разглеждане, просто блъфира.

- Европа наподобява обединена – като се изключи Унгария, в случай че приказваме за Европейския съюз. Но каква е ролята на Китай сега съгласно Вас?

- Преди всичко би трябвало да кажа, че макар че виждаме единение и доста мощна коалиция, водена от Съединени американски щати, не може да остане по този начин дълго време. Това може да е едно от съображенията на Путин, тъй като следващата година има избори в Америка, има избори в Европа, в европейски институции. По време на избори, хората обръщат взор във вътрешността. Затова би трябвало да се борим с украинците и да им помогнем да завоюват войната тази година. Да подсигуряваме, че няма да продължи до 2024 година, да няма да стане война на безсилие – тъй като Путин може да се надява на това. Колкото до Китай, Китай през цялото време се пробват да останат публично неутрални, несъмнено таят благосклонности към Путин, само че видяха, че Путин не печели.

Диктаторите не харесват да са на страната на падащите. Сега мисля позицията на Китай е малко по-различна, тъй като схващат, че загубата на Путин може да докара до фрапантни последици в геополитическия баланс, тъй като Украйна е фронтовата линия на нестихващата борба сред независимост и робия. Победата на Украйна би вдъхнала кураж на борещите се за независимост по целия свят, от Северна Корея до Венецуела, от Беларус до Зимбабве. Вече видяхме първи въздействия в Иран, където хората се стекоха към улиците и имам вяра, че факторът Украйна изигра роля.

Според мен Китай сега се пробва да откри нов баланс и сигурно се пробват да предотвратят тежка загуба за Путин. Не мисля, че би трябвало да се опасяваме от това, тъй като войната е за полезности, за правила. Украинците потвърждават, че за техните полезности си коства да се бият и да изгубят живот. Подкрепата за Украйна не е щедрост. Това е наша задача, тъй като Украйна води войната, за която е построена НАТО през 1949 година – да пази свободна Европа от руско навлизане. Тогава, границата на свободна Европа е била на реката Рейн, в този момент е на Днепър, само че нищо не се е трансформирало. Украйна води войната независимо и всички им изискуем каквото можем, с цел да ги подкрепим и да подсигуряваме, че ще съумеят да завоюват допустимо най-скоро.

- Има доста дезинформация в района и в България – каква е най-вредната подправена вест или подправен разказ от началото на войната съгласно Вас?

- О, за жалост са прекалено много да ги покрием в малко изявление, само че главният проблем е, че се пробват да усложнят нещата. Войната е доста елементарна – война на експанзия, война на геноцид. Трябва да погледнете фрагментите от Буча, Ирпен, от украинските градове – половин Украйна към този момент е унищожена. Руската терористична страна атакува цивилна инфраструктура и даже се хвали с това.

Денят, в който имаме интернационален арбитражен съд за военни закононарушения, даже няма да се постанова да се търсят доказателства – всеки ден се излъчва по съветската телевизия. Невероятно е, че хората към момента извръщат взор. Просто би трябвало да чуете какво вършат. Според мен е време да разграничим геополитическите приказки от елементарните човешки полезности. Ние имаме вяра в полезността на човешкия живот, в свободния избор, в правата на хората да живеят в свободна страна и да се радват на своите просвета, език, суверенитет. Путин се пробва да ни изтласка към свят, където могъщият има право на всичко. Никоя друга страна няма да бъде приета. Ако Путин успее се връщаме към времето на Йосиф Сталин или даже Иван Грозни.

- Предвид това, в края, имате опцията да кажете нещо на българите, какво е вашето обръщение?

- Вижте, диалогът би бил дълъг. Вярвам, че доста хора в страната Ви споделят същите полезности. Ако желаеме да погледнем историческата вероятност, дано си напомним фундаменталните проблеми на България с Руската империя. Това, на което сме очевидци в този момент, е още една война на Руската империя. Надяваме се да е последната такава. Но това е Руската империя, на която доста българи гледат като на приятел, а в действителност отхвърля на България териториалните придобивки от Първата балканска война още 1912 година и постоянно лишава България от териториите ѝ, в интерес на нападателните сръбски съседи, тъй като Русия желае спор там.

Руската империя постоянно е предизвиквала проблеми в района Ви и е значимо България да спре да мисли за съветската интервенция в района като нещо положително – постоянно е имало различен дневен ред. И още веднъж, би трябвало да се учи от историята – не е изненадващо, че в две международни войни България е била на другата страна, тъй като е страдала от съветския експансионизъм. Надявам се да може да се постави завършек на това и България да изиграе положителна роля в установяването на мир в района и основаването на Балкани, които да не са покварени от имперски упоритости, нито на руснаци, нито на сърби.

- Гари Каспаров, доста Ви благодаря!

- Благодаря!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР