Определя се 20-километрова санитарна зона за всички свинекомплекси в България,

...
Определя се 20-километрова санитарна зона за всички свинекомплекси в България,
Коментари Харесай

Потвърдиха огнище на африканска чума и във Видин

Определя се 20-километрова санитарна зона за всички свинекомплекси в България, заяви министърът на земеделието Десислава Танева на брифинг в Министерския съвет след днешното съвещание на Централния епизоотичен съвет към държавното управление, съобщи Българска телеграфна агенция.

Към сегашния миг в страната има регистрирани 65 свинекомплекса със съответните равнища на биосигурност. В три от тях е била открита африканска чума по свинете. За всички останали, в това число и тези в Южна България, се дефинира 20 км санитарна зона. В тези санитарни зони не би трябвало да има така наречен " заден двор ". В тази зона не би трябвало да се отглеждат домашни прасета без да са подхванати нужните ограничения за биосигурност, добави министър Танева.

В ромската махала във Видин е записана позитивна проба на африканска чума, осведоми още министър Танева. Тя посочи, че става дума за умряла домашна свиня.

Другото решение, което е било взето на днешното съвещание, е кланиците в България да правят активността си единствено при непрекъснато наличие на ветеринар и на военна полиция в останалото време, добави министърът на земеделието. Това се прави за да не се допусне кръвопролитие на домашни прасета, които не са от обекти със съответното равнище на биосигурност. Танева уточни, че в България има 110 регистрирани кланици. От тях 67 са за кръвопролитие на прасета.

Десислава Танева напомни, че в петък е било взето решение всички задължени лица да дефинират площадки за загробване на свинете. Те ще бъдат тествани.

Решенията, които са взети на днешното съвещание на Централния епизоотичен съвет, влизат в действие неотложно с официализирането им от съвещанията на регионалните епизоотични комисии, означи министър Танева.

Вицепремиерът Томислав Дончев увери, че страната е взела всички нужни ограничения за ограничение на болестта. Той прикани жителите да спомагат на управляващите. " Нито една мярка, даже да е основана на целия запас на страната, няма по какъв начин да е ефикасна, в случай че няма поддръжка от хората ", сподели Томислав Дончев. Той добави, че се изпитват проблеми с съответното подпомагане и съпричастност от страна на жителите и кметове на обитаеми места. Дончев означи, че най-ефективната превантивна мярка за прасетата, които се отглеждат в заден двор, е заколването им и термичната им обработка. " Съхраняването във фризера може единствено да замрази казуса. Даже може да го замрази с месеци ", предизвести вицепремиерът. По думите му всички специалисти настояват, че единствената мярка е термичната обработка.

До момента са регистрирани 22 огнища на инфектирана домашна свиня, 20 са случаите на инфектирана дива свиня, уточни Десислава Танева.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР