Определено, това е нещо, което се очаква – усложнена икономическа

...
Определено, това е нещо, което се очаква – усложнена икономическа
Коментари Харесай

Симеон Дянков: Правителството харчи за отбрана, а няма достатъчно мерки за бизнеса в панедмията

Определено, това е нещо, което се чака – усложнена икономическа конюнктура следващата година. Следващият бюджет би трябвало да го одобри като даденост. 2021г. няма да е кой знае какъв брой по-лесна от тази година, може и да е по-трудна. Така че занапред би трябвало да се мисли за повече пари за бизнеса, изключително, обществени ограничения се взеха значително – изключително за пенсионерите. Това, което липсва в България и което го има в станалите елементи на Европа и в Съединени американски щати – ограничения за бизнеса. Това стана ясно от разбора на някогашния финансов министър, който е безапелационен, че в няма задоволително ограничения за бизнеса.
" Не бих споделил, че бюджетът е разоравящ. Това са времена, в които пари би трябвало да се дават. Освен обществените ограничения обаче няма задоволително ограничения за бизнеса. Ще се окаже, че идващото държавно управление пролетта ще би трябвало да трансформира бюджетът незабавно и да се влезе с спомагателна съответна помощ за бизнеса. Пари има, нови заеми не са нужни " , добави още някогашният финансов министър Симеон Дянков.
 Симеон Дянков: В Бюджет 2021 липсва мисъл по какъв начин се оправяме с рецесията Симеон Дянков: В Бюджет 2021 липсва мисъл по какъв начин се оправяме с рецесията
„ Бюджетът за 2021 година е избирателен бюджет и е изработен, с цел да завоюва колкото може повече гласове. Не ме тормози дефицитът, за...
Според него би трябвало да се дадат съвсем 3-5 милиарда лв. още помощ на бизнеса. Ето по какъв начин тя би трябвало да се дава: " Проблемът с мярката 60/40 е, че отнякъде бизнесът би трябвало да ги има тези 40%. Вече всички запаси на бизнеса са съвсем изчерпани. В Чехия, Словакия, Унгария минават на други проценти - 90/10, 85/15. Според мен, това би трябвало да стане в България незабавно, да не се чака дори идната година. Да се усилят процентите, с подготвеност от идната година, при 3 и 4 вълна, които са изцяло вероятни, да се стигне до безплатна 100% помощ за бизнеса. Иначе просто работните места в някои браншове ще изчезнат. "
Имаме ги тези пари за избран брой месеци, това не може за цялата 2021г. И в случай че не ги изхарчим при започване на годината, когато рецесията се чака да е най-тежка, по-късно ще би трябвало да плащаме доста повече няколко години напред, с цел да можем да влезем в някакъв стопански напредък , безапелационен е Симеон Дянков. 
По думите му обаче бюджетът по този начин е изработен като че ли рецесия няма да има. Той е уверен, че би трябвало да се изградят ясни буфери и да се каже: " Може да разчитате на това... ". Симеон Дянков сподели, че Европейският съюз дава също пари. За това и България бързо би трябвало да приготви планове за тяхното асимилиране.
" Неразбираемо за мен държавното управление харчи за бранш " Отбрана ". Защо? С кого ще борим войни? Тези пари би трябвало да влязат за справяне с рецесията. Милиард или два ни трябват още ", добави Дянков.
 На първо четене: Приеха Бюджет 2021 съвсем без диспути На първо четене: Приеха Бюджет 2021 съвсем без диспути
На първо четене депутатите одобриха Закона за държавния бюджет за следващата година. Текстовете бяха подкрепени от 98 депутати. Обсъждането на бюд...
Според него препоръчаните ограничения за съвсем цялостно затваряне на България през идващите няколко месец са верни : " Смятам, че това е вярно решение на държавното управление. Виждаме и в другите страни от Европа, че такива ограничения към този момент имаше. Така че България следва този пимер. Тук в Съединени американски щати последната седмица също внезапно се усилиха заболелите и се утежни епидемиологичната конюнктура. И чакаме във Вашингтон, където се намирам сега, от 1 декември също да има цялостно затваряне. Но по този начин или другояче огромните бизнеси не работят към този момент от 7-8 месеца. Така че тука е по-сериозна ситуацията в сравнение с в България. "
" Бизнесът е прав в тази ситуация (бел.ред. да споделя, че ще фалира), само че е по-важно здравето на хората . По-добре е да се затвори за няколко седмици, в сравнение с да се влачим с няколко седмици напред ", разяснява още Дянков.
 
 
 Ананиев за Бюджет 2021: Не раздаваме предизборни пари, опазването на здравето е приоритет Ананиев за Бюджет 2021: Не раздаваме предизборни пари, опазването на здравето е приоритет
Този бюджет е доста по-различен от всички останали до момента. Той се направи в невиждана обстановка, в която всички страни акумулираха...
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР