Опозицията в Румъния поиска оставки заради неуспешния референдум за гей

...
Опозицията в Румъния поиска оставки заради неуспешния референдум за гей
Коментари Харесай

Опозицията в Румъния поиска оставки заради неуспешния референдум за гей браковете

Опозицията в Румъния изиска оставки поради несполучливия референдум за гей браковете
Румънската съпротива упрекна за неуспеха на референдума за еднополовите бракове ръководещите социалдемократи, а уредниците на допитването дадоха обещание да повторят самодейността, предава РИА "Новости".

Референдумът за смяна на конституцията на Румъния, с която категорично да се забранят гей браковете, се организира на 6 и 7 октомври. По данни на Централната изборна комисия на Румъния в плебисцита са взели присъединяване едвам 20,41% от имащите право на глас. За да бъде приет за автентичен, изборната интензивност би трябвало да бъде най-малко 30%. Окончателните резултати ще бъдат оповестени по-късно в понеделник.

Ръководителят на опозиционната Ниционално-либерална партия на Румъния Людовик Орбан съобщи, че за резултатите от референдума са отговорни ръководещите социалдемократи и персонално техният водач Ливиу Драгня, който е "присвоил" концепцията за осъществяване на допитването и по този метод я е "компрометирал".

От опозиционния "Съюз за избавление на Румъния" (ССР) също считат, че ниската изборна интензивност е сигнал към управляващите, които са одобрили референдума.

"Това държавно управление би трябвало да си върви, настояваме за неговата оставка, тъй като хвърли напразно 40 млн. леи (около 16,7 млн. лева)", съобщи водачът на ССР Дан Барна.

Инициаторите на допитването считат, че ниската интензивност е резултат от протест от страна на политическите партии. Според тях референдумът би могъл да бъде още един в близко бъдеще.

Председателят на Съвета за битка с дискриминирането Чесаба Азталос прикани жителите на страната към рационалност и помоли резултатите от референдума да бъдат признати "със смирение".

"От юридическа позиция нищо не се е трансформирало. Конституцията и в този момент не разрешава еднополовите бракове! Наш дълг е да ограничим речта на омразата и разделянето на обществото", написа Азталос във "Фейсбук".

Хомосексуализмът Румъния беше закононарушение до 2000 година, когато под напън от Съвета на Европа и Европейския Съюз Букурещ промени законодателството. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР