Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и коалицията За обновление на Македония внесоха днес

...
Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и коалицията За обновление на Македония внесоха днес
Коментари Харесай

ВМРО-ДПМНЕ внесе в парламента проекторезолюция за спора с България

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и обединението " За обновяване на Македония " внесоха през днешния ден в Народното събрание в Скопие проекторезолюция " за одобряване на македонските държавни позиции във връзка с евроинтеграцията и блокадите, които се постановат ", оповестява " Независен весник ".

С документа се декларира, че македонските позиции във връзка с белезите на македонската еднаквост не са предмет на договаряния.

Депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски сподели, че проекторезолюцията е препоръчана за да бъде призната с най-широк вероятен консенсус. Според него тя ще укрепи македонските дипломатически позиции, само че също по този начин ще повлияе като фактор на сближение, а не на поляризация вътре в македонското общество.

Милошоски насочи зов депутатите да одобряват резолюцията. Призовавам депутатите от СДСМ, ЛДП, Левица, ДОМ, Демократичен съюз и всички останали депутати още от през днешния ден да сложат своя автограф и да се причислят към тази проекторезолюция за одобряване на македонските държавни позиции за евроинтеграцията, " да не позволим блокадите и националните унижения да станат предмет на договаряния и извиване на гръбнака в някой идващ интервал ", сподели Милошоски.

Той сподели още, че чака ръководителят на Народното събрание Талат Джафери в най-скоро време да включи резолюцията в дневния ред на пленарно съвещание и тя да бъде гласувана.

В началото на седмицат депутатът и представител на ръководещата в Република Северна Македония партия СДСМ Коста Костадинов заяви, че партията му ще поддържа предлагането на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ за резолюция за алените линии на македонската еднаквост.

" Позициите на СДСМ във връзка с македонския език и еднаквост са кристално ясни и доста пъти до момента са потвърждавани и повтаряни пред обществеността. Линиите на македонската еднаквост са ясни на всички, и на нашия народ, и на цялата интернационална общност. Ако Християн Мицкоски и ВМРО-ДПМНЕ не са сигурни за това, в случай че им е належащо удостоверение и в Народното събрание, ние като градивно парламентарно болшинство без никакъв проблем можем да създадем и тази крачка и да подкрепим резолюцията каквато е ", съобщи Костадинов на конференция в понеделник.

Съгласно конституцията, ВМРО-ДПМНЕ е длъжно да изпрати плана си за резолюция на всеки народен представител, само че такива не са изпратени, добави Костадинов.

" Македонската еднаквост е свята. Излизат на повърхността всички неистини, популяризирани от ВМРО-ДПМНЕ и Християн Мицкоски, за национално изменничество, за опасност за нашия македонски език и еднаквост. С това още един път изпращаме мощно обръщение, че македонската еднаквост и език са затворена тематика. Няма да позволим македонската еднаквост да се употребява за партийни пререкания. Изпращаме мощно обръщение, че ще работим за интеграцията в Европейски Съюз със предпазен македонски език и еднаквост ", добави Коста Костадинов.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР