Опитът с машинното гласуване, който получихме от изборите на 26

...
Опитът с машинното гласуване, който получихме от изборите на 26
Коментари Харесай

Проф. Михаил Константинов: Опитът с машинното гласуване е трагичен

Опитът с машинното гласоподаване, който получихме от изборите на 26 май е драматичен. При 40% от машините имаше неточност , 1200 устройства се издъниха, сподели ръководителят на Съвета на шефовете на „ Информационно обслужване ” проф. Михаил Константинов пред.

По думите му проблемите с устройствата за гласоподаване не са се отразили на резултата от европейските избори . За локалния избор обаче, съгласно него, ще се стигне до злополука. „ Местните избори са нещо напълно друго. На тях едно място в дребен общински съвет е няколко десетки гласа. Малките кметове се избират с разлика от един, два, три гласа. Даже огромни кметове на последните избори бяха определени с разлика от няколкостотин гласа, а единствено на последните избори констатирахме разлика от 6000 гласа. Така че, в случай че този развой продължи, злополуката е обезпечена ”, изясни той.

Константинов уточни, че Българска социалистическа партия е единствената партия, която е подобрила резултатите си, само че повода за това е „ ужасно неприятният резултат от предходните избори ”.  „ Българска социалистическа партия ще усъвършенства настоящето си състояние на локалните избори, тъй като тя загуби пагубно тези избори през 2015 година Тя реализира най-лошия си резултат на локални избори в цялата си нова история и аз чакам този фундаментално неприятен резултат да бъде леко усъвършенстван. Просто не може още веднъж да получи толкоз неприятен резултат. Това е по-добър резултат, само че въз основата на един ужасяващ предходен резултат ”, сподели още Михаил Константинов.

Според него, с цел да се избегнат проблемите с машинното гласоподаване, е належащо, от една страна, да се усили съставът на Софийската общинска комисия на 61 души, и въпреки това - комисията да бъде разграничена на три елементи и да събира документите на три разнообразни места.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР