Опитът на НАСА да промени орбитата на астероида имаше някои

...
Опитът на НАСА да промени орбитата на астероида имаше някои
Коментари Харесай

НАСА промени орбитата на астероид, но се случва нещо неочаквано

Опитът на НАСА да промени орбитата на метеорита имаше някои непредвидени последствия. Миналата година американската галактическа организация удари сондата DART в метеорита Диморф, който обикаля към по-големия Дидимус на разстояние към 11 млн. км от земната орбита. Операцията беше сполучлива, само че орбитата на Диморф загуби непоклатимост - тя стартира да се свива.

Проблемът не е в това, че метеоритът е реагирал на удара - на това в НАСА в действителност и разчитаха. Американските експерти желаеха да трансформират скоростта и траекторията на Диморф: интервалът на кръговрата му към Дидима беше 11 часа и 55 минути, само че откакто със скорост 22,5 хиляди км/ч го разруши ДАРТ, интервалът на кръговрата понижа с 32 минути. И това не свършило дотук, схванал един калифорнийски преподавател.
-->
Джонатан Суифт, който преподава в учебно заведение " Тачър ", поканил учениците си да употребяват обсерваторията в кампуса, с цел да проследят резултата от задачата на DART. И той и учениците му разкрили, че орбитата на Диморф продължава да се съкратява, като орбиталният интервал е с две минути по-кратък, в сравнение с е бил директно след конфликта със сондата на НАСА.

Учителят изпраща наблюденията на учениците си на Американското астрономическо сдружение. Той предположил, че има неточност в наблюдението или изчисленията, само че данните се удостоверили и в този момент учените се пробват да схванат за какво Диморф се е държал толкоз ненадейно. Една от теориите е, че в този момент той се клати " безредно ", до момента в който преди орбитата е оставала постоянна в положение на приливната примка.

Нова информация за двойката метеорити още през октомври дава обещание да даде европейската задача " Хера " (Hera) - апаратът ще извърши в детайли проучване на кратера, който се е образувал върху Диморфа вследствие на удара на DART, както и по-точно ще дефинира масата и състава на двата метеорита. Тези данни ще ни оказват помощ да разберем по какъв начин и за какво двете тела се държат по метода, по който се държат.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР