Опит за създаване на нова република и смяна на законната

...
Опит за създаване на нова република и смяна на законната
Коментари Харесай

Опитът за създаване на нова република в Херсон: Разказ на журналистка за протестите в града


Опит за основаване на нова република и промяна на законната власт окупирания град Херсон пробва съветската войска. Това се случва на фона на митинги на локалните поданици.

Ще станем ли очевидците на трета нова квази страна в Украйна, след по този начин наречените Донецка и Луганска национални републики?

След като съветската войска в профил определеният кмет на Мелитопол и постави на поста предан на Москва градоначалник, стартира атака за промяна на властта и в 300-хилядния черноморски град Херсон, споделя журналистът Татяна Дергачева.

„ Беше изработен опит за основаване на Херсонска национална република по образеца на Донецката и Луганската национални републики. По същия метод имаше опит да се смени властта с тяхна. Но всички приключи единствено с някакво нищожно събиране на хора, на което имаше 20-30 души “, описа тя.

„ В същия миг 10 000 херсонци се събраха с нашия народен байрак. Митингът беше доста огромен. Хората викаха на враговете: „ Идете си, до момента в който сте още живи “. Около хората имаше съветски военни с автомати, маски, с БТР-и, с танкове. Те не съумяха, тъй като 10 000 херсонци се опълчиха на насилствената промяна на властта “, сподели още Татяна Дергачева.

Докато популацията на Херсон се съпротивлява против окупацията, съветската войска нападна близкия до Херсон град Николаев.

„ Там се стреля, там са под непрекъснат обстрел. Вчера унищожиха учебно заведение, удариха болница. 9 души починаха от мирното население. Блоковете горяха – и къщи, и блокове изгоряха. През нощта унищожиха село Снегировка и под отломките на разрушените здания какъв брой и какви са починалите хора, към момента не знаем “, описа журналистката.

„ На хората, които са там им е извънредно тежко. От една страна, по тях стрелят и те се крият, с цел да се спасят. От друга страна, след стрелбата са без ток, вода и никой не ги пуска, не могат да избягат “, добавя тя.

Татяна Дергачева и съгражданите ѝ живеят в окупация към този момент 14 дни.

„ Нека Европа гледа какво се случва при нас и се надявам да разбирате, че това може на следващия ден да пристигна у вас. Ние по тази причина молим за помощ. Обединете се и ни помогнете, апелирам ви! “, прикани тя.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР