Оперните прими Цветелина Василева и Мариана Пенчева, тенорът Михаил Михайлов

...
Оперните прими Цветелина Василева и Мариана Пенчева, тенорът Михаил Михайлов
Коментари Харесай

Росен Миланов дирижира Реквием от Верди

Оперните прими Цветелина Василева и Мариана Пенчева, тенорът Михаил Михайлов и басът Ивайло Джуров ще са солистите в " Реквием " от Верди, който Софийската филхармония показва на 12 декември в зала " България ". Националният ни оркестър притегли за диригент уважавания и обичан от публиката в целия свят българин Росен Миланов.

Росен Миланов е музикален шеф на симфонични оркестри в Съединените щати, Испания, а неотдавна е основен диригент на словенския оркестър на RTV в Любляна. Дирижирал е националния оркестър във Вашингтон, оркестъра на Ню Джърси, филхармонията на Сиатъл, оркестъра на Индианаполис, огромния благотворителен концерт на соул-кралицата Арета Франклин и някогашния посланик на Съединени американски щати Кондолиза Райс, средствата от който са дарени на деца без родители.

Сопраното Цветелина Василева е още един образец за сполучлив българин и огромен гений, приет в целия свят след многочислените си министър председатели в най-престижните международни оперни театри. Василева е мечтан посетител на концертния подиум в Роял Албърт хол (Лондон), Кремълския замък (Москва), Джордж Уестън хол (Торонто), Концертгебау (Амстердам), фестивалите в Уексфорд, Единбург, Торе дел Лаго и други

Мецосопраното Мариана Пенчева дебютира на сцената на Миланската Скала под диригентството на Рикардо Мути през 1993 година През 1994 година партнира на Лучано Павароти в " Бал с маски " в неаполитанския спектакъл " Сан Карло ", през годините е споделяла сцената с Анна Нетребко, Андреа Бочели, Лео Нуци, Дмитрий Хворостовски. През този сезон пее във " Фалстаф " на сцената на Берлинската щатсопера под диригентството на Даниел Баренбойм.

Тенорът Михаил Михайлов е желан гост-солист на Софийската филхармония в кантатно-ораториални произведения на Верди, Росини, Дворжак, Бетовен, Моцарт, Менделсон и други През 2013 година солира тъкмо в " Реквием " на Верди в Роял фестивал хол в Лондон, с Кралския филхармоничен оркестър. През 2017-а е измежду 20-те млади артисти, достигнали до полуфинала на състезанието " Опералия ", проведен от Пласидо Доминго, а през 2018-а е полуфиналист на Concours musical international de Montreal, Канада. Михаил Михайлов взе участие в оперни постановки, фестивали и концерти по целия свят. Сред последните му сполучливи изяви е присъединяване му в концерта на Соня Йончева през ноември в зала " България ".

Басът Ивайло Джуров учи камерно пеене в Кралската консерватория в Хага, Холандия. Талантливият солист гастролира на всички български оперни подиуми и взе участие в голям брой турнета в Европа и Северна Америка. Ивайло Джуров е сполучлив освен с функциите си в типичен оперни творби, само че и с осъществяванията си на голям брой кантатно-ораториални произведения от Бах, Хендел, Хайдн, Моцарт, Бетовен, Росини, Менделсон, Брамс, Верди, Рахманинов, Шостакович и други

Националният филхармоничен хор с диригент Славил Димитров също ще се присъдени към звездния състав от солисти, диригент и Софийската филхармония за осъществяването на емблематичната Вердиева творба.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР