Оперните певци във втория по големина град в Украйна -

...
Оперните певци във втория по големина град в Украйна -
Коментари Харесай

От бомбоубежище до сцена - нетрадиционният бис на операта в Харков

Оперните артисти във втория по величина град в Украйна - Харков, употребяват нетрадиционен метод, с цел да могат да продължат да се занимават безвредно със своето изкуство, като изнасят представления в мазето на своята опера. В продължение на повече от 20 месеца това артистично леговище в североизточната част на страната остава в тишина, жертва на рисковата опасност от съветските въздушни удари.

След началото на съветската инвазия през февруари 2022 година всеобщите обществени прояви в Харков са неразрешени, а градът постоянно попада под прицела на ракети, като на някои снаряди им лишава единствено 45 секунди да изминат 30-те километра от съветската граница до набелязаните цели. На 2 март 2022 година Харков и неговият площад " Свобода " са обстрелвани от съветски ракети и снаряди. The New York Times оповестява, че ракетният удар е засегнал огромни площи от покрайнините на площада, в това число и операта, която се намира там. При удара има 10 жертви и още толкоз ранени.

Нападението е осъществено в миг, когато президентът на Украйна Володимир Зеленски афишира в Telegram, че Русия прави военни закононарушения. " Това е цената на свободата ", споделя той. " Това е гнет против Украйна. На площада не е имало военни цели - няма ги и в тези жилищни квартали на Харков, които попадат под ракетно-артилерийски обстрел ".

Поради това Харковският държавен научен спектакъл за опера и балет, бива заставен да прекрати театралните си изяви, като съобразително трансформира мазето на постройката си в неподготвено леговище за изкуството. Със сцена, спонтанна оркестрова яма и редици седалки, мазето в този момент служи както за леговище, по този начин и за концерти, оповестява Reuters.

В желанието си да се завърне на сцената театърът е в развой на приемане на позволение от градските управляващи да трансформира мазето си в непрекъснато място за представления. Като подготовка за това, театърът неотдавна организира генерална подготовка пред свои чиновници и родственици.

Елена Старикова, член на трупата, показва груповото им предпочитание за излизане на сцена пред сътрудник на Reuters: " Липсваха ни представленията. Пеехме на доста места - в гаражи, гори, учебни заведения, детски градини, лечебни заведения - само че нищо не може да се съпостави със сцената. Операта е приказка. Всички ние, балетната натрупа, оперната натрупа, всички ние сме необикновено щастливи ".

" Това е празник, тъй като осъществяването на опера за жителите на Харков към този момент може да бъде безвредно, хората могат да бъдат в сигурност, а ние можем да им подарим нашите песни, нашите осъществявания и да им донесем наслада в този сложен за страната и града ни миг. ", добавя тя.

„ Самата постройка на театъра, в началото проектирана като зала за конгреси на членовете на комунистическата партия по време на руската ера, може да се похвали със здрава структура и да устоя на обилни натоварвания, осигурявайки несъмнено леговище за своите жители “, изяснява Андрей Турлобеков, основен инженер на театъра.

До момента някой квартали на Харков, изключително тези, които са най-близо до съветската граница в североизточната част на града, са претърпели обилни вреди от обстрел и въздушни удари.

Игор Тулузов, общоприет и артистичен шеф на театъра, загатва пред Reuters за извънредно дребното разстояние до съветската граница, където ракетите могат да се спуснат над града и да избухнат, преди сирената за въздушна паника да е съумяла да засвири.

Докато Харков се приготвя за втора военна зима, не престават опасенията, че Русия може да се насочи към националната електропреносна мрежа и друга жизненоважна енергийна инфраструктура, което да докара до необятно публикувани спирания на електрозахранването.

Въпреки тези опасения и постоянните въздушни удари, публични лица разкриват, че доста поданици се завръщат в Харков след първичното си бягство при започване на нашествието. Въпреки че популацията на града е намаляло спрямо предвоенните 1,4 милиона души, над 1,2 милиона души не престават да назовават Харков собствен дом.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР