OpenAI, компанията, която стои зад ChatGPT, проучва възможността за създаване

...
OpenAI, компанията, която стои зад ChatGPT, проучва възможността за създаване
Коментари Харесай

Създателят на ChatGPT се кани да навлезе в още една гореща хай-тек сфера

OpenAI, компанията, която стои зад ChatGPT, изследва опцията за основаване на лични чипове за изкуствен интелект. Източници на Reuters, осведомени с въпроса, настояват, че се обмисля придобиване.

По техни думи най-малко от предходната година компанията разисква разнообразни разновидности за решение на казуса с дефицита на скъпи чипове за изкуствен интелект, на които разчита OpenAI. Категорично решение по какъв начин да се работи към момента не е взето, само че съгласно тях тематиката още веднъж е излязла на дневен ред неотдавна.

Сред обсъжданите разновидности са били основаване на личен чип за AI, по-тясно съдействие с други производители на чипове, в това число Nvidia, а също и диверсифициране на доставчиците отвън Nvidia.

От OpenAI отхвърлиха коментар.

Главният изпълнителен шеф Сам Алтман приоритизира тематиката за чиповете. Той обществено се оплака от дефицита на графични процесори – пазар, доминиран от Nvidia, която управлява над 80% от международния пазар на чипове, подобаващи за работа с приложения за изкуствен интелект.

Усилията за набиране на повече чипове са свързани с два съществени казуса, които Алтман разпознава: дефицит на усъвършенствани процесори, които зареждат софтуера на OpenAI, и „ главозамайващите “ разноски, свързани с употребата на хардуера, нужен за зареждане на нейните артикули.

От 2020 година насам OpenAI създава своите технологии за генеративен изкуствен интелект на голям суперкомпютър, който употребява 10 000 графични процесора (GPU) на Nvidia. Машината е конструирана от Microsoft, един от най-големите ѝ спонсори,.

Задвижването на ChatGPT е доста скъпо за компанията. Всяка поръчка коства почти 4 цента, съгласно разбор на Стейси Расгон от Bernstein. Ако поръчките в ChatGPT набъбнат до една десета от мащаба на търсенето в Гугъл, в началото ще са нужни графични процесори на стойност към 48.1 милиарда $, а годишно – чипове на стойност към 16 милиарда $, с цел да се поддържат в деяние.
На полето на огромните
Усилията за създаване на лични чипове с изкуствен интелект биха сложили OpenAI измежду дребна група огромни софтуерни играчи като Гугъл и Amazon.com, които се пробват да поемат контрола върху проектирането на чипове, които са от главно значение за техния бизнес.

Не е ясно дали OpenAI ще продължи с проекта си за основаване на персонализиран чип. Според ветерани от сектора това би било сериозна стратегическа стъпка и огромна инвестиция, която може да докара до разноски от стотици милиони долари годишно. Дори в случай че OpenAI отдели запаси за тази задача, това не подсигурява триумф.

Придобиването на към този момент профилирана компания за полупроводници би могло да форсира процеса на основаване на личен чип на OpenAI – както стана с Amazon.com и придобиването на Annapurna Labs през 2015 година

Според един от източниците OpenAI е обмисляла този вид, само че името на компанията остава забулено в загадка.

Дори в случай че OpenAI продължи с проектите си за личен чип, било то посредством придобиване, напъните евентуално ще лишават няколко години, като в това време компанията ще бъде подвластна от търговски снабдители като Nvidia и Advanced Micro Devices.

Някои огромни софтуерни компании от години основават свои лични процесори с лимитирани резултати. Според Reuters опитите на Meta за основаване на лични чипове да вземем за пример са били придружени от проблеми, което е предиздвикало компанията да се откаже от някои от своите AI чипове. Собственикът на Фейсбук в този момент работи върху по-нов чип, който ще обгръща всички типове работа с изкуствен интелект.

Основният спонсор на OpenAI, Microsoft, също създава персонализиран чип за AI, който основателят на ChatGPT към този момент тества, заяви The Information.

Търсенето на профилирани чипове за изкуствен интелект набъбна внезапно след стартирането на ChatGPT предходната година. Специалните AI чипове са нужни за образованието и работата на най-новите технологии за генеративен изкуствен интелект. Nvidia е един от дребното производители на чипове, които създават използвани AI чипове и преобладават на пазара.
Наследникът на смарт телефоните? Дизайнерът на iPhone работи по първото устройство на OpenAI
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР