ОПЕК повиши прогнозите си за търсенето на петрол в дългосрочен

...
ОПЕК повиши прогнозите си за търсенето на петрол в дългосрочен
Коментари Харесай

ОПЕК повиши прогнозите си за търсенето на петрол в дългосрочна перспектива

ОПЕК увеличи прогнозите си за търсенето на нефт в дълготраен проект в средносрочна и дълготрайна вероятност в годишния си отчет за вероятностите пред международния петролен пазар (World Oil Outlook), който бе оповестен през днешния ден, съобщи Ройтерс. 

Според организацията ще бъдат нужни вложения от 14 трлн. $, с цел да се отговори на търсенето макар растежа на бранша на силата от възобновими източници и множеството електрически автомобили, които се движат по пътищата. 

Очакванията на ОПЕК са в контрастност с други прогнози, в това число на Международната организация по силата (МАЕ), съгласно които търсенето на черно злато ще доближи пика си през настоящото десетилетие. 

Още десетилетие или повече напредък на потреблението ще даде подтик на ОПЕК, чиито 13 страни членки зависят от петролните си доходи. Според картела петролът би трябвало да бъде част от енергийния преход, поради решенията на някои държавни управления и компании да забавят отдръпването си от изкопаемите горива.

ОПЕК предвижда, че международното търсене на нефт ще доближи 116 млн. барела на ден до 2045 година или с към 6 млн. барела дневно повече, в сравнение с се очакваше в миналогодишния отчет на организацията. Начело на растежа ще бъдат Китай, Индия и други азиатски страни, както и страни от Африка и Близкия изток. 

Призивите да бъдат спрени вложенията в нови петролни планове са подвеждащи и могат да доведат до енергиен и стопански безпорядък, показва генералният секретар на организацията Хайтам ал Гайс в предговора към отчета. По думите му в петролния бранш ще са нужни вложения до 14 трлн. $ до 2045 година по отношение на миналогодишната оценка за 12,1 трлн. $.

 
ОПЕК увеличи и средносрочната си прогноза за търсенето - до 2028 година, базирайки се на мощното търсене тази година макар икономическите усложнения като високите лихви, както и на растежа на сухопътния превоз. 

През 2028 година международното търсене ще доближи 110,2 млн. барела на ден по отношение на 102 млн. барела на ден през 2023 година, предвижда ОПЕК. Потреблението на суровината през 2027 година ще се равнява на 109 млн. барела на ден по отношение на 106,9 млн. барела на ден, планувани през 2022 година. 

Докато отчетът на организацията за 2022 година предвиждаше международното търсене да доближи плато след 2035 година, новият отчет планува повишаване на потреблението на нефт с още 1,6 млн. барела нефт на ден през последното десетилетие от прогнозния интервал.

До 2045 година по пътищата в света ще се движат 2,6 милиарда автомобила или с 1 милиард повече, в сравнение с през 2022 година, чака ОПЕК. Сред тези коли 72 % ще бъдат задвижвани от мотори с вътрешно горене въпреки електрическите автомобили да са най-бързо растящият сегмент. 

ОПЕК и съдружниците ѝ, обединени в групата ОПЕК+, още веднъж свиват предлагането, с цел да поддържат цените на пазара. Докладът чака общият дял на картела от петролния пазар да нарасне до 40 на 100 през 2045 година по отношение на 34 на 100 през 2022 година, защото добивът на страните отвън организацията ще стартира да се свива от началото на идващото десетилетие, отбелязва Българска телеграфна агенция. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР