Опазването на паметниците на културата трябва да се превърне в

...
Опазването на паметниците на културата трябва да се превърне в
Коментари Харесай

Правят интерактивна карта на паметниците на културата

Опазването на паметниците на културата би трябвало да се трансформира в ангажимент на общините и да ангажира повече локални експерти по райони. Само че тази процедура към момента остава мираж в активността на Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН).   

Преди време се разясняваше решение за смяна на активността на института, което да концентрира напъните му единствено върху обектите със статут с категория национално и международно значение, а останалите да бъдат поети от администрации по райони. Идеята обаче не се осъществя заради липса на специалисти или редица други аргументи, разяснява шефът на НИНКН арх. Петър Петров по време на обществена среща с представители на експертни неправителствени организации.

Дискусията сложи на дневен ред проблеми на културното завещание, които са наболяла тематика в общественото пространство, нуждата от промени в ЗКН и процедурите, по които се прави документирането и опазването на паметниците на културата. 

На срещата участваха ръководителят на НИНКН - арх. Петър Петров, служебният министър на културата проф. Велислав Минеков и редица специалисти -представители на организации от цялата страна, фокусиращи се върху другите аспекти на културното завещание и неговото запазване.  

Основни тематики на срещата бяха актуализиране на описите на НИНКН както с недвижимите културни полезности, притежаващи статут, по този начин и с вписването на нови такива, които се нуждаят от защита и избрани механизми за запазване. Коментира се въвличането на присъстващите на панела организации в процеса като външни специалисти на института за забързване и дейно осъществяване на процедурите по идентификация, анализиране и дефиниране ценностните качества на обектите. 

Обсъди се и въпросът по какъв начин да се въвличат доброволци по райони от страната, в които някои от организации като “Преоткрий наследството ” към този момент имат опит. Археологът проф. Диана Гергова предложи реализацията на интерактивна карта на обектите по сходство на към този момент настоящия механизъм за археологическите монументи на територията на страната. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР