Опасността Русия или някоя друга страна да се намеси в

...
Опасността Русия или някоя друга страна да се намеси в
Коментари Харесай

Ще се намеси ли Русия в предстоящите президентски избори в САЩ

Опасността Русия или някоя друга страна да се намеси в президентските избори в Съединени американски щати е доста по-голяма през днешния ден, в сравнение с беше преди вота през 2020 година Това съобщи неотдавна Марк Уорнър, който е ръководител на комисията по разузнаване към Сената. По думите му, аргументите за това са няколко: съперниците на Вашингтон са станали доста по-умели в разпространението на дезинформация, американците все по-рядко разграничават действителните обстоятелства от пропагандата, връзката сред държавното управление и обществените мрежи е извънредно затруднена, а изкуственият разсъдък разкрива нови благоприятни условия за основаване и разпространение на подправени вести. С наближаването на 5 ноември, когато ще се проведат дълго чаканите избори, от ден на ден специалисти си задават въпроса до каква степен основателни са сходни опасения?

Russia targeted 2016 state elections with " unprecedented level of activity, " Senate Intel report says
— CBS News (@CBSNews) Засилващото се въздействие на Русия
В отчет на ръководената от Уорнър разследваща комисия, оповестен през 2020 година, се обръща особено внимание на напъните, положени от Русия за оказване на въздействие върху президентските избори в Съединени американски щати, състояли се през 2016 година Оттогава Москва е усъвършенствала качествата си да популяризира агитация както в Съединените щати, по този начин и в Европа, отбелязва сенаторът. „ С поляризирането на мненията и растящото съмнение в институциите, хората стартират или да имат вяра на безусловно всичко, което видят или прочетат, или не се доверяват на сведенията, идващи от тествани и надеждни източници…в резултат, известността на някои тайни теории нараства доста “, прибавя Уорнър. Като образец в това отношение той показва Словакия, където дезинформацията, идваща от Русия, повлия на доста хора и промени мнението им за войната в Украйна. „ В началото на спора, към 80 % от словаците подкрепяха Киев. Две години по-късно, отпред на страната към този момент стои проруско държавно управление, а 55 на 100 от хората в Словакия считат, че Съединени американски щати са почнали войната в Украйна “, отбелязва още Уорнър.

След изборите през 2016 година, американските разследващи организации започнаха да поставят обилни старания в битката с дезинформацията и пропагандата. През 2018 година, да вземем за пример, когато в Съединени американски щати се организираха междинни избори, американските управляващи започнаха атака против съветска „ плантация за тролове “, разпространяваща подправени вести. Освен това, до неотдавна ФБР, Агенцията за национална сигурност и американските софтуерни компании постоянно споделяха информация между тях. Въпросната връзка през днешния ден е сензитивно влошена, което улеснява разпространението на дезинформация, предизвестява сенатор Уорнър. Той обръща внимание и на тематиката за технологиите, употребяващи изкуствен интелект. Според него, те се развиват извънредно бързо и това крие огромни рискове. „ През последните шест месеца качеството на материалите, основани благодарение на ИИ, безспорно се усъвършенства “, счита Уорнър, добавяйки, че това постанова въвеждането на нови способи за битка с подправените вести.

Russia is seeking to subvert Western support for Ukraine and disrupt the domestic politics of the United States and European countries, through propaganda campaigns supporting isolationist and extremist policies, according to the Kremlin document.
— The Washington Post (@washingtonpost) Стратегията на Кремъл
Една от фирмите, следящи деликатно какво се случва в месеците преди задаващите се президентски избори в Съединени американски щати, е Microsoft. Преди няколко седмици нейни представители означиха, че съветските онлайн акции за оказване на въздействие върху вота са се засилили от началото на март, само че това се случва с по-бавни темпове в съпоставяне със същия интервал преди четири години. Според тях, свързани с Кремъл сметки популяризират материали с погрешно или подвеждащо наличие най-вече за войната в Украйна и американската поддръжка за Киев. Въпреки изказванията на Москва, че няма никакво желание да се намесва във вота през ноември, в отчет, направен от софтуерния колос, се акцентира, че съветската интензивност най-вероятно ще се усили през идващите месеци.

Как, в действителност, се основават и популяризират подправени вести? Експертите считат, че съществуват разнообразни способи, само че най-често изявленията, свързани с съветската агитация, стартират с привиден „ адресант на сигнал “ или така наречен цивилен публицист. Той разгласява даден материал в обществените мрежи, след което информацията се отразява от редица уеб страници като DC Weekly, Miami Chronical и The Intel Drop. „ След като разказът се е завъртял онлайн в продължение на няколко дни или седмици, аудиторията в Съединени американски щати повтаря и разгласява още веднъж тази дезинформация, евентуално без да осъзнава какъв е нейният първичен източник “, означават от Microsoft.

State-backed hackers from Russia, China and Iran have been using tools from Microsoft-backed OpenAI to hone their skills and trick their targets, according to a report published by Microsoft
— Reuters (@Reuters) „ Евтино, само че дейно оръжие “
На фона на предизвестията, че съветската агитация ускорява въздействието си, все по-активна става хакерската група Star Blizzard (известна и с името Cold River), която е близка до Кремъл. По данни на Microsoft, тя концентрира активността си върху западни анализаторски центрове и институти. Що се отнася до изкуствения разсъдък, злонамереното му потребление от съперници на Съединени американски щати безспорно е сериозен проблем, само че това не трансформира обстоятелството, че обикновените цифрови имитации са надалеч по-често срещани от така наречен deep fake изявления, прибавят от американската компания. Заключенията на специалистите сочат, че манипулираните аудио материали имат по-голямо влияние от видеозаписите. „ Рядко потреблението на генеративно, поддържано от ИИ наличие е имало огромен обсег в обществените мрежи и единствено в няколко случая е била видяна същинска машинация посредством такова наличие “, обобщават от Microsoft.

Всички анализатори са единомислещи, че Русия продължава да бъде най-голямата опасност за изборите през ноември. Това, обаче, не значи, че би трябвало да бъде подценяван потенциала на други страни, счита Уорнър. „ Други наши съперници – като Китай и Иран, да вземем за пример, чудесно осъзнават, че дезинформацията съставлява на ниска цена, само че дейно оръжие “, акцентира той. Показателен е фактът, че хакери, спонсорирани от Пекин и Техеран, все по-често употребяват софтуерни принадлежности с изкуствен интелект, с цел да усъвършенстват своите умения и да правят разнообразни измами. „ Американците би трябвало да осъзнаят, че опасността от задгранична интервенция въобще не е изчезнала. Нещо повече – обстановката тази година е още по-тежка, в сравнение с беше преди четири години “, добавя сенаторът.



Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР