ООН засега изчислява, че най-вероятният сценарий световното население да надхвърли

...
ООН засега изчислява, че най-вероятният сценарий световното население да надхвърли
Коментари Харесай

Достига ли своя пик световното население?

Организация на обединените нации към този момент пресмята, че най-вероятният сюжет международното население да надвиши към 10 милиарда е през 2080 година и по-късно да стартира дълъг, муден спад. В други прогнози за се споделя, че пикът ще бъде доближат през 2060 година, когато хората на земята ще наброяват 9 милиарда и след ще има по-бърз спад. Някои сюжети плануват, че в края на века ще има по-малко хора на планетата, в сравнение с са в този момент.

Популярният бестселър на Пол Ерлих „ The Population Bomb “ от 1968 година който предричаше, че през „ 70-те години стотици милиони хора ще умрат от апетит “, не се случи, нито пък през 2000-те години. Според анализите по-скоро има повече затлъстели хора в света, в сравнение с недохранени, написа Бил Кинг за Realclearpolitics.com

Една от аргументите това да не се случи е поради взрива на селскостопанските технологии през 50-те и 60-те години на предишния век, известна като Зелената гражданска война. Но предсказанието на Ерлих също в никакъв случай не се сбъдна, тъй като той евентуално е пропусна обстоятелството, че по времето, когато написа своята книга дамите към този момент са почнали да раждат по-малко.

Най-сериозният индикатор за растежа на популацията е междинният брой деца, които дамите раждат, прочут като коефициент на раждаемост. Други фактори, като продължителността на живот, също въздействат върху растежа на популацията, само че коефициентът на раждаемост е най-големият мотор. Необходим е коефициент на раждаемост от 2,1 деца на жена, с цел да се поддържа устойчиво равнище. Всичко над това число ще значи още растеж на популацията ще пораства, а под това надлежно спад.

Когато е оповестена книгата „ The Population Bomb “ коефициентът на плодовитост е зашеметяващо висок – 5. Той щеше да докара до удвояване на популацията единствено 40 години по-късно. Но това, което не е било явно за създателя по това време, е, че коефициентът на раждаемост е достигнал своя връх към пет години по-рано от 5,3, след което пада непрекъснато, а през днешния ден е стигнал до 2,3 през днешния ден.

Много страни стартират да усещат резултатите от забавянето на растежа на популацията. Япония и Русия са изправени пред фрапантно понижаване на популацията в бъдеще.

Китай за първи път разгласи, че популацията му е намаляло. Някои страни са приели политики за поощряване на младите двойки да имат повече деца, само че дали те ще подействат.

Няма подозрение, че спадът в прираста на популацията е доста добре пристигнала вест. Без спада щяхме да сме изправени пред апокалипсиса, който създателят планува в книгата си, до момента в който привършване лимитираните запаси на земята.

Но в основата на нашата цивилизация стои непрекъснат напредък на популацията. Тъй като по-ниските равнища на раждаемост се свързват с по-продължително обучение и кариера и по тази причина броят на хората е най-необразованите, най-бедни елементи на света ще пораства най-бързо. Единствените места в света, които сега имат коефициент на раждаемост много над 2, са Африка и Централна Азия.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР