ООН започна в четвъртък исторически дебат за структурния расизъм и

...
ООН започна в четвъртък исторически дебат за структурния расизъм и
Коментари Харесай

Ще разследва ли ООН расизма и полицейската бруталност в САЩ?

ООН стартира в четвъртък исторически спор за структурния расизъм и полицейската грубост в Съединените щати и отвън тях, предава AFP, представена от БГНЕС.
Спешният спор в Съвета за правата на индивида на Организация на обединените нации в Женева мина във втори ден, като доста страни и организации възмутено осъдиха убийството от служител на реда на афро-американци като Джордж Флойд.
Но правозащитните групи означиха, че планът на резолюция, който в началото приканва за интернационално следствие на полицейско принуждение против хора от африкански генезис в Съединените щати, беше омекотен и рискува да стане просто общо наказание на расизма в международен мащаб.
" Някои страни се стремят да лишават всички препратки към Съединените щати от резолюцията ", сподели шефът на ХЮМАН Райтс Уоч Женева Джон Фишър пред съвета.
По този метод, той предизвести, " ще го превърнев в текст за „ всички животи имат значение ” и рискуват да го създадат „ толкоз неразбираем, че да е неправилен. "
Междувременно Американският съюз за цивилен свободи предизвести страните, че " частичните или полуограничени ограничения за отчетност няма да поправят структурния расизъм ".
Съветът ще гласоподава проекторезолюцията, показана от африканските страни, в петък или понеделник, заяви секретариатът му.
Съединени американски щати се отдръпнаха от съвета през 2018 година, само че деликатно наблюдават разисквания, които ги засягат. Вашингтон се оплака, че е посочен в текста на плана и редица негови съдружници, в това число Австралия и Израел, се изрекоха против акцентирането върху Съединени американски щати по време на дебата.
В сегашната си форма текстът приканва шефа на Организация на обединените нации за правата на Мишел Бачелет да проверява расизма и нарушаванията на гражданските свободи от полицията против хора от африкански генезис в Съединените щати.
Дебатът в Организация на обединените нации стартира в сряда, малко преди уволнения служител на реда в Атланта Гарет Ролф да бъде упрекнат в ликвидиране с револвер на бягащ от арест 27-годишен негър мъж, който служителят на реда умъртви в тил, а след това изрита лежащия оцапан с кръв на земята мъж.
Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп се появи в изявление в сряда, с цел да отбрани служителя, прострелял Райшард Брукс, казвайки: „ Мислех, че е извънредно състояние, само че не можеш да се съпротивляваш на полицейски чиновник. "
В първия ден на дебата на Организация на обединените нации, който стартира с минута безмълвие в памет на Флойд, брат му Филонис изнесе буйна тирада посредством видеовръзка, заявявайки, че брат му е бил „ малтретиран до гибел “, до момента в който очевидци умолявали служителя да спре.
Той прикани за основаването на самостоятелна интернационална анкетна комисия - едно от изследванията на най-високото равнище на Организация на обединените нации, като цяло непокътнато за огромни рецесии като спора в Сирия.
Първоначалният текст на резолюцията, показан във вторник, предложи такова следствие.
Синът на Мартин Лутер Кинг-младши също изпрати писмо до няколко посолства, търсещи поддръжка за настояването.
Но предлагането отпадна и резолюцията беше мощно разводнена след внезапно опълчване от Вашингтон и някои от неговите съдружници.
Вторият план приканва Бачелет да „ откри обстоятелствата и събитията, свързани със систематичния расизъм, хипотетичните нарушавания на интернационалното право на правата на индивида и злоупотребите против африканците и хората от африкански генезис “ от органите на реда в Съединени американски щати и отвън тях - изключително произшествия, които довеждат до гибел.
Но източници, близки до процеса, обявиха, че текстът се преразглежда още веднъж и се чака в крайната версия да има малко или никакво споменаване за Съединените щати.
Вашингтон сигурно би приветствал това.
" Ние не сме над деликатния контрол; обаче всяка резолюция на СПЧ по тази тематика, която приканва страни по име, би трябвало да бъде приобщаваща, като се означи, че доста страни, в които расизмът е проблем, би трябвало да бъдат прегледани ", гласи изказване на Андрю Бремберг, дипломат на Съединени американски щати в Организация на обединените нации в Женева.
Той акцентира, „ какъв брой транспарантни и дружелюбни са нашите държавни водачи да държат нарушителите виновни за техните дейности и да реформират нашата лична система “.
По-нататъшното разводняване на резолюцията би било голямо отчаяние за правата на групите, изискващи решителни дейности.
„ Този съвет би трябвало да подсигурява, че резултатът от този незабавен спор е концентриран върху напъните да се държат Съединените щати виновни “, обявиха от Американският съюз за цивилен свободи.
Вижте още:
Тръмп: Американската полиция не е третирана справедливо
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР