ООН призовава ФИФА да изпълни обещанието за равни наградни фондове до следващото Световно първенство за жени

...
Но той го нарече най-трудната стъпка“, затваряйки празнина, която вижда,
Коментари Харесай

Но той го нарече „най-трудната стъпка“, затваряйки празнина, която вижда, че мъжкият турнир се радва на награден фонд, който е четири пъти по-голямо.

„Чухме, че до следващото Световно първенство за жени през 2027 г. поне паричните награди ще бъдат изравнени със Световното първенство за мъже“, каза Дженифър Купър, спортен ръководител на UN Women, пред Sky News.< /p>

"Така че да видим - ще им търсим отговорност, за да сме сигурни, че това ще се случи заедно със синдиката на играчите, FIFPRO. Те наистина държат краката си на огъня."

< p>Наградният фонд за 32-та отбора на Световното първенство за жени е £86 милиона ($110 милиона) в сравнение с £344 милиона ($440 милиона), дадени на мъжките отбори в Катар миналата година.

Изображение: Аржентина спечели Световното първенство за мъже през декември - с по-голям награден фонд. Снимка: AP

UN Women си партнира с FIFA на това текущо Световно първенство за жени, за да насърчи равенството между половете, като това послание присъства на някои капитански ленти.

Световно първенство за жени: Докато състезателите в тежка категория се разпадат, предпазливите Лъвици се подготвят да се изправят срещу Нигерия

Г-жа Купър каза: „Що се отнася до изравняването на заплащането и заплатите и т.н., слизайки до националното ниво на всички 211 националните федерации, управлявани от ФИФА, мисля, че това ще отнеме известно време.

„И ще изисква, мисля, допълнителна прозрачност и докладване относно използването на финансирането, което ФИФА на глобално ниво, както и как тези средства се разпространяват и използват."

ФИФА наистина разполага с парични резерви от над £3 милиарда, което й дава финансова опора за набиране на средства за Световната купа за жени.

Но г-н Инфантино постави тежестта върху спонсорите и телевизионните оператори да влагат повече пари в женския футбол – подчертавайки по-големите им инвестиции в мъжката игра.

„Без този вид инвестиция това всъщност е пропусната възможност“, добави г-жа Купър.Изображение: САЩ спечели Световното първенство за жени през 2019 г. Снимка: AP

ФИФА също така се опита да гарантира, че играчите получават минимален доход за първи път от игра на Световното първенство - от $30 000 всеки за тези, които напускат рано до $270 000 всеки за шампионите.

Английският нападател Бетани Ингланд каза в базата на отбора днес: „Колкото повече играта расте и става по-голям, по-широк спред за женската игра, ние заслужаваме да ни бъде платено поне разумна сума за това.

„Не мисля, че е неприемливо да се иска такова нещо.“

Г-жа Купър похвали „ускореното темпо на ФИФА в опитите си да изравни паричните награди“ и финансиране на проекти, които не са насочени само към елитните нации за широко разрастване на женския футбол.

„Мисля, че е наистина мъдро и съм впечатлена от тази скорост“, каза г-жа Купър. „Все още не сме стигнали.“

Националните федерации ще поемат отговорността да разпределят парите на FIFA на играчите – което поражда опасения дали ще стигнат до тях.

Някои финалисти на Световното първенство - най-скоро отборът от 1/8 на Нигерия - се оплакаха, че им се дължат бонуси, надбавки за лагера и разходи.

Семейства на играчи на Ямайка прибягнаха до групово финансиране, за да мобилизират повече финансова подкрепа за тренировъчния лагер и помощния персонал.< /p>

„Наистина се надявам, че Световното първенство тази година ще покаже на тези федерации на национално ниво какво е необходимо, за да имат наистина отбори, за да се класират“, каза г-жа Купър.

„И това е не само правилното нещо, но и умно нещо, което трябва да направите, за да подкрепяте тези женски отбори на национално ниво."

Последното публикувано проучване на ФИФА показа, че средната глобална заплата за жени професионални играчи е само $14 000 (£ 10 800) и много страни все още нямат професионални лиги за жени.

„[Играчите] не печелят достатъчно, за да издържат себе си и семействата си от спорта, който играят“, каза г-жа Купър.

„Така че това трябва да се промени. Това е малко по-бавно от това, което виждаме на нивото на този най-голям награден фонд. Но в същото време виждам, че ускореното темпо на промяната е много обнадеждаващо.“

Развитието на женския футбол беше спряно, тъй като беше забранен в Англия за 50 години до 1971 г., което имаше докосване ефект в световен мащаб с държави, включително Австралия, които не предоставят ресурси на жените играчи.

Сега UN Women твърди, че е моментът за инвестиране.

„Не го виждам като обезщетение, “ каза г-жа Купър. „Просто го виждам като най-умното нещо, което трябва да се направи.“

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР