ООН ни предупреждава за глобалните промени в климата. Вместо да

...
ООН ни предупреждава за глобалните промени в климата. Вместо да
Коментари Харесай

Калпаво саниране превръща в мираж енергийната ефективност

Организация на обединените нации ни предизвестява за световните промени в климата. Вместо да строим АЕЦ " Белене " или нови блокове в " Козлодуй ", по-добре е да заложим на енергийното дейно строителство. Това предлага инж. Николай Ставрев от пловдивската строителна компания " Оберон Концептбау ", който е пионер в построяването на пасивни къщи у нас.

Европейският съюз желае възобновяване от COVID-19 да стане посредством вложения по линия на Зелената договорка за нисковъглеродна стопанска система. За България е отделено финансиране от съвсем 12 милиарда евро, само че страната няма ясна идея по какъв начин да го употребява, настояват специалисти.

Причината за всички тези естествени промени е в човешкия фактор: здания, коли и инфраструктура, уверен е инж. Николай Ставрев.

„ Проблемът е изключително обезпокоителен с оглед последния отчет на Организация на обединените нации за наличието на въглероден диоксид в земната атмосфера. Той е в основата на образуването на парниковия газ, „ обвиващ “ Земното кълбо. Заради него температурите се подвигат световно и тази наклонност няма да спре. Ето за какво от Организация на обединените нации молят да се вземат неотложни ограниченията, с цел да спре това повишаване на температурата и последствията от него - циклони, торнадо, значителни превалявания “, добавя Ставрев.

На постройките в Европейския съюз се падат 40% от използването на сила и 36% от въглеродните излъчвания. До 2030 година Европейски Съюз би трябвало да понижи излъчванията от тях с 60% и изразходването на сила с 36%. Затова от основно значение е осъществяването на сложни ограничения за възстановяване на енергийната успеваемост. Обикновено те се случват по линия на санирането, само че това е единствено една от посоките, показва инженерът. И добавя, че вместо да строим втора атомна централа в Белене или нови блокове в АЕЦ " Козлодуй ", по-добре е да заложим на енергийното дейно строителство или най-малко да вършим качествено санирането, съгласно откритите в цяла Европа стандарти. „ Например в Германия стандартът Pаssiv Haus Darmstadt е развъртян като обособена категория и тип със систематизирани материали и типове СМР, които да доведат до търсените параметри. Те се базират на документи на материалите и извършени проби, а не се вършат „ пет за четири ", както се случва по нашите ширини”, разяснява инженерът.

И показва сериозните неточности в полагането на енергийно ефикасното строителство в новите градежи на Пловдив. Грешките са фрапиращи и те се виждат даже с просто око, единствено при прекосяване около градежите.

Ето кои са те:

Първо

Неправилен монтаж на топлоизолацията

Всеки може да огледа по какъв начин се прави новото строителство в Пловдив. В 90% от случаите, когато е инсталиран 1 см XPS, резултатът е линеен термомост към целия прозорец. Когато на открито температурата е минус 10 градуса, а вътре плюс 20 градуса, тогава в контактната зона се получава влага и плесен.

Как е вярно да се направи? Реално би трябвало да се изолира със същия материал и дебелина и страницата до дограмата, както е изолирана и плоскостта на фасадата. Правилно е да се заложи на черна каса или изнасяне на прозореца до равнината на фасадата. Използва се този тип профил за дограма, който е с по-добри свойства.

Второ

Не правете,,ефектен “ профил по фасадата

По доста градежи в Пловдив се виждат идеални термомостове от конзолни тераси и фасадни " уребрявания " на плочи, които акцентират архитектурните детайли и релефи на фасадата. Само че този „ резултат “ се реализира с други средства, а не с бетон, който мъчно може да се изолира след това. Особено в случай че е с " гръмък " профил. Тогава рискът е вкарване на влага и плесен в помещението при температурна разлика.

Друг проблем: конзолите, които излизат по терасите в постройките, се изолират изпод, а от горната страна няма изолираност. Често майсторите бъркат, като се поставя хидроизолация и замазка за наклони и се завърши с теракот. Резултатът още веднъж е топлинен термомост по дължината на бетоновия детайл. За да не се стига до този проблем, е значимо да се употребяват артикули от типа на „ Изокор “ за спиране на термомостове. Те от дълго време са известни на пазара в Германия, само че за жалост, остават непознати у нас. Използването им ще докара и до спестовност на топлоизолационните материали, чиито цени скочиха фрапантно в последно време, дружно с останалите на пазара.

Трето

Изпълнение на топлоизолационния пакет с оптимално отбягване на термомостове

Подчертаването на фугите сред топлоизолационните плочи става с „ измазването “. Така се акцентира качеството на осъщественото строителство. Дори майсторите предлагат монтиране на два пласта, с цел да се избегне човешката неточност или некачествените ъгли от доставчика на плочите.

В Германия постройките се одобряват с термовизионна камера. В нея се виждат разнообразни цветове - това е по този начин, тъй като всеки цвят има избрана температура. Добре направена, топлоизолацията би трябвало да подсигурява един и същи цвят, а не разнообразни контрастни краски.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР