ООН може да няма достатъчно пари за заплати на служителите

...
ООН може да няма достатъчно пари за заплати на служителите
Коментари Харесай

Антониу Гутериш: ООН може да няма пари за заплати следващия месец

ООН може да няма задоволително пари за заплати на чиновниците идващия месец, в случай че страните членки не платят дължимите вноски, съобщи генералният секретар Антониу Гутериш, представен от Ройтерс.

"Този месец ще достигнем най-големия недостиг през десетилетието. Има заплаха да влезем в ноември без задоволително пари за покриване на разплащателната ведомост ", изрази опасения Гутериш. Той приказва пред бюджетната комисия на Общото заседание на Организация на обединените нации.

"Нашата работа и нашите промени са застрашени ", съобщи той. Гутериш сподели, че в случай че не е полагал старания от януари за понижаване на разноските, Организация на обединените нации нямало да има средства за годишната сесия на Общото заседание предишния месец.

Съединени американски щати са страната, която внася най-вече пари в Организация на обединените нации - те са обезпечили 22% от възлизащия на над 3,3 милиарда $ постоянен бюджет за 2019 година, от който се заплаща за политически, филантропични, стопански действия, разоръжаване, обществени въпроси и връзки. Вашингтон дължи към 381 милиона $ за предходни постоянни бюджети и 674 милиона $ за бюджета за 2019 година

Американският президент Доналд Тръмп споделя, че Съединени американски щати носят незаслужено огромно задължение от разноските на Организация на обединените нации и упорства за промени на организацията. Гутериш поставя старания за възстановяване на дейностите на Организация на обединените нации и понижаване на разноските. Говорителят на Организация на обединените нации Стефан Дюжарик съобщи, че до момента 129 страни са платили своите вноски за 2019 година, които възлизат на съвсем 2 милиарда $.

Генералният секретар сподели, че предишния месец е въвел изключителни ограничения, с цел да се оправи с дефицита - свободни длъжности не могат да бъдат запълнени, разрешени са единствено значими пътувания, някои срещи може да се наложи да бъдат анулирани или отсрочени. Мироопазващите задачи на Организация на обединените нации се финансират от обособен бюджет, който е 6,7 милиарда $ за годината до 30 юни 2019 и 6,51 милиарда $ за годината до 30 юни 2020.

Съединени американски щати дават отговор за съвсем 28 % от бюджета за мироопазване, само че дават обещание да платят единствено 25%, както изисква американското законодателство. В момента Вашингтон дължи към 2,4 милиарда $ за мироопазващи задачи. Държавите с максимален принос в тази област са Етиопия, Индия, Бангладеш, Непал и Руанда. Войниците от мироопазващите сили на Организация на обединените нации получават месечна заплата от 1428 $, сочат данни от юли 2019 година Разходите за мироопазващите интервенции на Организация на обединените нации възлизат на по-малко от половин % от световните военни разноски, показва Организация на обединените нации.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР