Омикрон избягва имунитета и в доста голяма част засяга преболедували

...
Омикрон избягва имунитета и в доста голяма част засяга преболедували
Коментари Харесай

Доц. Гломб: Омикрон засяга вече боледували веднъж или два пъти, пробива и ваксината

" Омикрон " заобикаля имунитета и в много огромна част визира преболедували и имунизирани.  Това съобщи пред Novanews доцент Любомира Николаева - Гломб, вирусолог в НЦЗПБ.

" Омикрон " демонстрира много огромни разлики по отношение на истинския ухански вид. Той не е по-заразен от Делта, само че заобикаля основания имунитет. В много огромна част визира към този момент боледували един път или два пъти, а пробива и имунизацията. Имунизацията може да не пази от заразяване, само че защищава изключително дейно от тежко протичане и гибел ", изясни съобщи доцент Любомира Николаева - Гломб.

Според нея няма да се отива към четвърта и пета доза, а по-скоро ще става дума за ваксини, адаптирани към новите разновидности. " Работи се по такива. Необходима е бустерна доза, с цел да се предпазим от " Омикрон ". Разработва се и комбинирана ваксина Коронавирус - грип ", посочи доц. Гломб. И прикани да не се предоверяваме на бързите антигенни проби, тъй като негативният резултат не всеки път значи неналичие на ковид. " Симптомите на " Омикрон " са сходни с предните разновидности, протичането е релативно по-леко, температурата не доближава толкоз високи стойности и не се стига до зной, само че има кашлица ", показа тя.

Според нея " Омикрон " към този момент е доминантен у нас, а близо 50% от секвенираните проби са за този вид. Тя прикани да не омаловажаваме нито " Омикрон ", нито сезонният грип. " Според изследвания в Съединени американски щати всеки пети инфектиран с Омикрон е под 18 година Това значи, че 20% от новозаразените са деца " уточни вирусологът.

По думите й би трябвало да се почита смъртността и да се прави всичко допустимо да се избегне. " При началото на пандемията бяхме безусловно оголени, за една година се сътвори мощно оръжие - имунизацията. За две години се сътвориха няколко медикаменти, които може би тази година ще влязат в приложимост. На първо място е профилактиката ", счита тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР