Омбудсманът направи важно предложение за матурите.Необходимо е да бъде разгледана

...
Омбудсманът направи важно предложение за матурите.Необходимо е да бъде разгледана
Коментари Харесай

Диана Ковачева: Учениците трябва да могат да повишават оценката си на матурата

Омбудсманът направи значимо предложение за матурите.

Необходимо е да бъде прегледана опцията учениците, които желаят да се явят на изпит за повишение на оценката от матурите, да имат тази опция, тъй като тя е определяща при кандидатстване във висше образователно заведение и респективно за тяхното бъдеще. Това съобщи омбудсманът Диана Ковачева по време на съвещание на парламентарната комисия по образованието и науката.

Повод за предлагането на омбудсмана към депутатите са тъжби на родители и възпитаници, които стачкуват против това, че зрелостниците имат право единствено на един единствен късмет да се явят на матура, оценката, от която обаче предопределя целия им живот отсега нататък. В една от жалбите, да вземем за пример, родител показва, че детето му вдигнало температура на изпита и разумно – резултатът не бил приемлив, тъй че да се класира в стремежи университет.

Проф. Ковачева поддържа и предлагането за промени в Закона за изменение и допълнение на Закона за предучилищно и учебно обучение, които се отнасят до матурите по профилиращ предмет при довеждане докрай на ХІІ клас. В комисията тя очерта сериозен проблем - при кандидатстване в избрани специалности, за които се изисква оценка от дипломата, само че ученикът не е изучавал този предмет като профилиращ във втори гимназиален стадий, се получава по този начин, че той ще бъде ощетен и няма да има опция да кандидатства за банкет във въпросната компетентност.

Според омбудсмана промяната в междинното обучение, заложена през 2016 година с влизането в действие на новия закон, демонстрира минусите си точно в този момент, когато приключва първият випуск.

Подчерта, че от разбора на постъпващите тъжби, свързани с проблеми с ДЗИ и с изискванията за банкет в университетите, може да се направи извод за нуждата от прецизиране на нормативните документи, тъй че учениците да не бъдат ограничавани в избора на специалност и специалности, за които да аплайват в университети в страната и чужбина.

„ За страдание, все още биха могли да срещнат спънки в този избор, защото университети в страната и чужбина за банкет в специалности в направление Компютърни науки, да вземем за пример, изискват оценка от матурите по математика върху наличието от втори гимназиален стадий, като единствено в български университети има опция да се кандидатства с оценка от трети ДЗИ по съответния образователен предмет, изучаван в общообразователната подготовка, само че тя е с по-нисък коефициент “, уточни омбудсманът.

Допълни, че равнището на матурите по предмет по избор е на равнище от общообразователната подготовка и то не е задоволително за кандидатстване в университетите в чужбина, чиито условия са за положени ДЗИ на второ ниво, т.е. върху образователното наличие, изучавано по профилиращи предмети във втори гимназиален стадий.

Омбудсманът Диана Ковачева застана зад концепцията страната да обезпечава безвъзмездни учебници и образователни комплекти за всички възпитаници от І до ХІІ клас. Поводът - обсъжданите промени в Закона за изменение и допълнение на Закона за предучилищно и учебно обучение.

„ В институцията на омбудсмана постъпват голям брой тъжби от родители на възпитаници, които показват своята позиция за обезпечаване на безвъзмездни учебници за учениците в страната и слагат претенции Министерство на образованието и науката да обезпечава безвъзмездни учебници и образователни тетрадки на всички възпитаници “, сподели проф. Ковачева.
Тя посочи обстоятелството, че по закон образованието у нас е наложително до 16-годишна възраст, от което следва, че страната е длъжна да обезпечава условия за осъществяване на това обвързване най-малко до X клас, когато учениците навършват 16 години. Сега просветителното министерство обезпечава учебници и пособия на учениците от I-IV клас, на V-VII дава единствено учебници, а за учениците от VIII-XII клас няма нищо, което ги слага в неравнопоставена позиция по отношение на учениците от другите класове.

Омбудсманът добави, че всички родители се сблъскват с нуждата от закупуване на учебници и спомагателни пособия за работа в клас, на възнаграждение на спомагателни уроци на децата си от най-ранна възраст. Подчерта и, че вложението в безвъзмездни учебници е един път на три или на няколко години, т.е. не се купуват всяка година, както и че обезпечаването им за всички възпитаници ще способства за равния достъп и по-пълното им обгръщане в учебното обучение, пише 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР