Омбудсманът Мая Манолова заяви, че има опасност въвеждането на електронно

...
Омбудсманът Мая Манолова заяви, че има опасност въвеждането на електронно
Коментари Харесай

Манолова: Има опасност въвеждането на електронно дистанционно гласуване да бъде отложено

Омбудсманът Мая Манолова съобщи, че има заплаха въвеждането на електронно отдалечено гласоподаване да бъде отсрочено. След разискване в Централната изборна комисия. Манолова сподели:

Да, поради мнението на ЦИК, което е импортирано в Народното събрание, дали отлагането ще бъде замаскирано под формата на синхронизиране на периодите, или ще се каже напряко предлагаме-отлагаме. Става дума за едно и също нещо. Според мен, напъните би трябвало да се насочат към намиране на надеждни решения по тези три тематики: електронна идентификация, противопоставяне на пазаруването на гласове и опазване тайната на вота, вместо авансово да се вее белия флаг и да се споделя, че това не може да се случи в този момент.

Председателят на ЦИК Ивилина Алексиева изясни, че комисията продължава да работи съгласно закона
Централната изборна комисия може да осъществя отдалечено електронно гласоподаване, откакто има електронен идентификатор по закона за електронната идентификация.

Трябва да се синхронизират периодите за въвеждане на електронна идентификация. Не можем да впрегнем каруцата пред коня. Това не е отсрочване през задната врата. В момента, в който има идентификатор, тази система ще се доизградио, обаче периодите по закон сега не могат да се спазят. Затова приказваме за синхронизиране на периоди. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР