Омбудсманът Мая Манолова внесе в Народното събрание остро становище по

...
Омбудсманът Мая Манолова внесе в Народното събрание остро становище по
Коментари Харесай

Мая Манолова критикува остро проектобюджета на НЗОК

Омбудсманът Мая Манолова внесе в Народното събрание остро мнение по Законопроекта за бюджета на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ за 2019 година

Тя акцентира, че планът на Закона за бюджета повтаря структурата на бюджетите от последното десетилетие, като превес още веднъж взимат разноските за болнична помощ и за медикаменти.

В мнението омбудсманът отбелязва, че през последните три години продължава порочната процедура да се лимитира всяка активност на лекарите, което се отразява отрицателно на пациентите, защото затруднява достъпа им и правото на избор къде да се лекуват.

Тя обръща внимание, че Законът за бюджета на НЗОК трансформира Министерският съвет и Народното събрание в помощни органи на новата Агенция по медицински контрол във връзка с лицензирането на нови лечебни заведения или на нови отделения в съществуващи такива.

Министерство на здравеопазването мисли дали да го има Обществения съвет към Фонда за лекуване на деца
Министерство на здравеопазването мисли дали да го има Обществения съвет към Фонда за лекуване на деца

Преструктурират Здравното министерство

Омбудсманът недоумява по какъв начин министрите са подкрепили план, който ги задължава да дават единодушие или да отхвърлят за откриване на разнообразни отделения във всяка една болница на страната.

Според нея с плана се вкарват съществени структурни промени - закриват се в този момент настоящи органи и се основават нови, което води до смесването на функционалности в един орган. Това съгласно Манолова основава предпоставки за корист с права.

Манолова дефинира като извънредно притеснителни измененията, с които при лекуването на пациентите се вкарва принцип за определяне на лекарствени артикули на база лечебен курс.

Омбудсманът е безапелационна, че по този начин се лимитира правото на жителите на самостоятелно лекуване, съответстващо на положението им и преценката на лекуващите лекари.

Общественият бранител акцентира, че е обезпокоена от опита посредством бюджетен закон да бъдат изменени няколко съществени за опазването на здравето закони, имащи директно отношение към живота и здравето на българските жители.

Манолова прибавя, че не са осъществени публични съвещания с жители и юридически лица, както се планува пи правенето на нов нормативен акт.

" Като народен омбудсман не мога да приема жителите да бъдат лишени от опция да изразят мнение и създадат оферти по толкоз значими за всеки въпроси ", показва бранителят.

Омбудсманът предлага на Народното събрание да разиска оферти законопроект за бюджета на НЗОК за 2019 и да прегледа всички останали оферти по настрана, като авансово бъде подложен на публично разискване. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР