Омбудсманът Мая Манолова ще инициира промяна в Кодекса за социално

...
Омбудсманът Мая Манолова ще инициира промяна в Кодекса за социално
Коментари Харесай

Омбудсманът иска гарантирани пенсии и за съкратените миньори


Омбудсманът Мая Манолова ще инициира смяна в Кодекса за обществено обезпечаване /КСО/, с която да бъде предпазено правото на пенсия на съкратените миньори от премахнати рудници. Това стана ясно през днешния ден, след срещата на националния публичния бранител с шефа на Националния застрахователен институт /НОИ/ господин Ивайло Иванов, подуправителя госпожа Весела Караиванова и специалисти от осигурителния институт. В срещата участваха и представители на съкратените миньори.

Необходимостта от смяната породи откакто стана ясно, че от 1 януари 2018 година влиза в действие изменение в КСО, тъй че, към този момент съкратените миньори от затворените мини не могат да се пенсионират. На 23 декември т. месец минни служащи се събраха пред общината в гр. Кюстендил, с цел да изразят несъгласието си с отнетото им обществено право. Те поканиха омбудсмана и й показаха казуса, а тя се ангажира да се срещне с шефа на Национален осигурителен институт незабавно след коледните празници.

На срещата през днешния ден от осигурителния институт обявиха, че до началото на идната година ще бъде направен финансов разбор за засегнатите от смяната случаи, въз основа на който омбудсманът ще инициира законодателния текст в отбрана пенсионните права на съкратените миньори от ликвидираните рудници.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР