Омбудсманът Мая Манолова се срещна с представители на Милениум Клуб

...
Омбудсманът Мая Манолова се срещна с представители на Милениум Клуб
Коментари Харесай

Мая Манолова се срещна с българи зад граница, настояват за право на глас на евроизборите

Омбудсманът Мая Манолова се срещна с представители на Милениум Клуб България, в който членуват млади българи, родени след 1 януари 1981 година, учили или към момента учещи в чужбина. Това оповестиха от пресцентъра на Омбудсмана.

Те връчиха на публичния бранител отворено писмо, в което упорстват сънародниците ни във Англия да могат да гласоподават на идните евроизбори, а също и да бъдат разисквани промени, които да обезпечат повече благоприятни условия за гласоподаване на българите зад граница.

„ Всяка година, в която има избори в България, българите в чужбина се трансформират в политически заложници, които би трябвало да отстояват и да се борят за едно право, което би следвало да бъде изконно в демократичното общество – правото си на глас”, пишат от Милениум клуб в писмото, изпратено също до премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев.

Омбудсманът Мая Манолова се ангажира да осведоми за писмото с настояванията на Милениум клуб ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева, както и да предложи на народните представители при идното „ отваряне “ на Изборния кодекс да бъдат разисквани промени, които да обезпечат благоприятни условия за гласоподаване на българските жители във Англия.

На срещата омбудсманът напомни, че през тази седмица в институцията се организира конгрес с присъединяване на българи, живеещи в чужбина, след който бяха импортирани, по тяхно искане, промени в Изборния кодекс, отнасящи си до гласуването на българи зад граница.

Освен това публичният медиатор се ангажира още да изпрати рекомендации и да изиска експлицитна среща с Държавната организация „ Електронно ръководство “ и с бъдещата ЦИК за обезпечаване на поетапното въвеждане на електронно отдалечено гласоподаване посредством създаване на пилотна система с съответни периоди и стъпки и осъществяване на опити на действителни избори още през 2019 година.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР