Омбудсманът Диана Ковачева възрази срещу увеличението на цената на водата

...
Омбудсманът Диана Ковачева възрази срещу увеличението на цената на водата
Коментари Харесай

Омбудсманът Диана Ковачева възрази срещу готвеното увеличение на цената на водата в Благоевград

Омбудсманът Диана Ковачева възрази против нарастването на цената на водата в област Благоевград, оповестиха от пресцентъра на публичния бранител. Становището й бе показано през днешния ден по време на публичното разискване на бизнес проекта на локалното ВиК сдружение пред Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) от Боряна Джунева - специалист към институцията на публичния бранител.

Омбудсманът Диана Ковачева възрази против нарастването на цената на водата в област Благоевград. Становището й бе показано през днешния ден по време на публичното разискване на бизнес проекта на локалното ВиК сдружение пред Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) от Боряна Джунева - специалист към институцията на публичния бранител.

При предходни разисквания проф. Ковачева се опълчи и против покачването на цените на водата в редица други области - Монтана, Плевен, Велико Търново, Габрово, Русе, Стара Загора, Варна, Ловеч, Търговище, Разград, Силистра, Враца, Бургас, Видин, Ямбол, Смолян и Хасково.

Днес омбудсманът бе безапелационна в мнението си, че не би трябвало да се позволява покачване на ВиК услугите и в Благоевград - по този начин както желае в ценовото си предложение „ ВиК " ЕООД гр. Благоевград. За регулаторен интервал 2022 година - 2026 година въпросното сдружение планува повишаване на цените на водата с 20% за 2022 година по отношение на цената за 2021 година, т.е. от 2,273 лева /с ДДС/ на 2,722 лева /с ДДС/ и 46% скок за 2026 година по отношение на 2021 година - от 2,273 лева /с ДДС/ на 3,329 лева /с ДДС/.

Омбудсманът напомня, че предходни нараствания на цената на ВиК услугата в област Благоевград през миналия регулаторен интервал 2017 година - 2021 година са доведи до съществено неодобрение - жителите от гр. Разлог стачкуваха през 2018 година, както и популацията на гр. Струмяни през 2019 година

Според Диана Ковачева недоволството на жителите е основателно, тъй като през годините цената на водата се покачва неведнъж, само че качеството на даването й продължава да бъде незадоволително.

В мнението си публичният бранител се обосновава с данни от Годишния отчет и относителен разбор на положението на ВиК бранша в Република България за 2020 година на КЕВР от 30 септември 2021 година, според които оценката на Регулатора по 10 индикатора за качество е „ цялостно несъблюдение ".

„ В края на регулаторен интервал 2022-2026 година ВиК операторът не реализира 7 от избраните с Решение № ПК-1/28.05.2021 година на КЕВР планирани съответни цели за индикаторите за качество на ВиК услугите, измежду които и един от индикаторите за успеваемост ПК4а - " общи загуби на вода във водоснабдителната система ", написа омбудсманът.

Проф. Ковачева добавя още, че по данни от последните осведомителни бюлетини на Регионална здравна ревизия - гр. Благоевград (10-14.10 и 17-21.10.2022 г.), в редица обитаеми места в област Благоевград е въведено режимно водоподаване, а при лабораторните проучвания на взетите проби вода от някои села са установени несъответствия на условията на Наредба № 9 от 16 март 2001 година за качеството на водата, предопределена за питейно-битови цели.

„ Очевидно е, че действителни изгоди за жителите от покачването на цената на водоснабдителната услуга няма, само че те са принудени да я заплащат, което за тях става още по-непосилно в изискванията на актуалните рецесии ", написа в мнението си Диана Ковачева.

Затова тя упорства КЕВР да отбрани ползите на потребителите, като регистрира потребностите им, които заради географски, теренни или други аргументи се намират в неравнопоставено състояние, както и да се съобрази с икономическа аргументираност на цените на ВиК услугите.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР