Омбудсманът Диана Ковачева сезира председателя на Комисията за финансов надзор

...
Омбудсманът Диана Ковачева сезира председателя на Комисията за финансов надзор
Коментари Харесай

Електрохолд Продажби начислява такса за застраховка върху сметката ни за ток

Омбудсманът Диана Ковачева сезира ръководителя на Комисията за финансов контрол (КФН) Бойко Атанасов поради тъжби на жители против " Електрохолд Продажби “ EАД. Причината е, че без тяхното познание и единодушие, при възнаграждение на месечната сметка за потребена електрическа енергия през касите на EasyPay или FastPay им се удържа месечна вноска от 2 лв. по застраховка " ЕлектрозаЩИТа “. Проблемът е, че хората схващат за това едвам откакто са си платили задължението, оповестиха от пресслужбата на Омбудсмана.

Проф. Диана Ковачева упорства пред ръководителя на КФН за инспекция по подготвеност на активността на " ЗД Евроинс “ АД и " Електрохолд Продажби “ EАД по отношение на въпросната застраховка " ЕлектрозаЩИТа “.

Омбудсманът акцентира, че от уеб страницата на " Електрохолд Продажби “ ЕАД е видно, че " ЕлектрозаЩИТа “ e доброволна имуществена застраховка, която обезпечава покритие на вреди върху битови електроуреди, провокирани от късо съединяване, токов удар и пресилване в електрическата мрежа в резултат на мълния;

Става ясно още, че " ЕлектрозаЩИТа “ е взаимен артикул на " ЗД Евроинс “ АД и " Електрохолд Продажби “ EАД и е предопределена единствено за битовите консуматори на " Електрохолд Продажби “ EАД.

При информация в уеб страницата на застрахователното сдружение, в раздел " Информационни документи за застрахователни артикули “ се открива обаче, че няма оповестени такива за застраховка " ЕлектрозаЩИТа “.

Общественият бранител обръща внимание, че според Общите условия, застрахователят " ЗД Евроинс “ АД подписва със застраховащия " Електрохолд Продажби “ EАД контракти за обезпечаване на битови електроуреди, които се намират в неподвижен парцел със съответната точка на доставка, по отношение на който има подписан контракт и потребителски номер за продажба на електрическа сила със застраховащия.

" Видно от оповестена на уеб страницата на електроснабдителното сдружение информация, застраховката е доброволна и същата е допустимо да бъде подписана по два метода: 1/ В взаимозависимост от това дали клиентът е получил писмо-предложение за издаване на осигурителен документ дружно с фактурата си за електрическа сила. В случай че е получено такова предложение, първата и всяка последваща вноска за застраховката може да се заплати единствено на каса на платежен оператор FastPay или EasyPay при възнаграждение на месечната сметка за електрическа енергия, като при възнаграждение на първата вноска застраховката се активира; 2/ Ако не е получено писмо-предложение, е належащо клиентът да посети търговски център на Електрохолд и да съобщи желанието си пред чиновник “, написа омбудсманът.

Допълва, че за прекратяването на застрахователното покритие на документа се показва, че същото може да стане в деня на възнаграждение на първа вноска - на касата в същия офис на платежния оператор, в който е осъществено заплащането, а във всички останали случаи – като се подаде документално съобщение до застрахователя, считано от датата на приключване на месеца, за който е платена вноска от застрахователната награда.

Омбудсманът е безапелационна, че такова държание на монополист е неприемливо.

Проф. Ковачева обръща внимание и на различен факт в Общите условия - при прегледа, на които се открива да вземем за пример, уговорка за " Изключения от застрахователното покритие “ – член 6, която няма отношение към застраховката. Т.е. изключена е отговорността на застрахователя за загуби, вреди и/или разноски, провокирани или произтекли от " заразно заболяване или от боязън или опасност от пораждане на заразно заболяване ".

Отговорът на " Електрохолд Продажби " не закъсня. Те изпратиха мнението си по въпроса до медиите:

Във връзка с оповестената информация, че Омбудсманът Диана Ковачева е сезирала Комисията за финансов контрол (КФН) по отношение на тъжби на жители против Електрохолд Продажби EАД, поради удържана месечна вноска от 2 лв. по застраховка " ЕлектрозаЩИТа “ без тяхното познание и единодушие, вършим следното конкретизиране:

Както обявихме публично на уеб страницата на Електрохолд Продажби още на 15 март и в известие до медиите на 27 март 2023 година, застраховка “ЕлектрозаЩИТа " е изцяло доброволна имуществена застраховка, която се подписва единствено по избор на клиента. Тя не е обвързана с потреблението на електрическа сила, само че за улеснение е дадена опцията месечната награда по застраховката да се заплаща дружно със сметката за ток на каса в платежните сътрудници на Електрохолд Продажби.

Електрохолд Продажби е инструктирала ясно всички свои платежни сътрудници в страната, че това е доброволна застраховка и че клиентите по никакъв метод не са задължени да я заплащат. Електрохолд Продажби не носи и не може да носи никаква отговорност, в случай че при възнаграждение на месечна сметка за потребена електрическа енергия през каси на външни платежни сътрудници е начислена вноска по застраховката без познание и единодушие на клиента. Компанията още веднъж подсети на всички свои външни платежни сътрудници, че това е доброволна застраховка, която се подписва единствено по избор на клиента.

Електрохолд Продажби предлага на своите битови клиенти доброволната застраховка на битови електроуреди в качеството си на осигурителен медиатор на " ЗД Евроинс “ АД, регистриран в националния указател на КФН. С тази застраховка компанията усъвършенства услугата, която дава, тъй като “ЕлектрозаЩИТа покрива вреди на битови електроуреди в резултат на късо съединяване, токов удар и индукция от електрически ток в електроразпределителната мрежа, ако настъпилите вреди не са по виновност на електроразпределителното сдружение.

Цялата информация за застраховката е оповестена, както на уеб страницата на Електрохолд, по този начин и на този на Евроинс, се споделя в мнението на компанията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР