Омбудсманът Диана Ковачева поиска от председателя на Държавната агенция за

...
Омбудсманът Диана Ковачева поиска от председателя на Държавната агенция за
Коментари Харесай

Бум на жалбите срещу високите сметки за парно

Омбудсманът Диана Ковачева изиска от ръководителя на Държавната организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН) Евгени Симеонов да бъде осъществена надзорна метрологична инспекция на " Топлофикация София " по отношение на употребяваните топломери и водомери в абонатните станции, оповестиха от пресцентъра на публичния бранител. 
Поводът са голям брой тъжби от битови клиенти на столичната топлофикация в здания - етажна благосъстоятелност, които се оплакват от високите сметки за ползване на топлинна сила. Хората показват, че измерването и отчитането на потреблението на топлинна сила за търговски цели се прави по общи водомери и топломери в абонатните станции, които са благосъстоятелност на топлопреносното дружество.
През 2021 година омбудсманът се обърна към ДАМТН поради подозренията на консуматори за правилното премерване на топлинната сила, която постъпва в абонатните станции и се разпределя сред потребителите в постройките. Тогава тя изиска инспекция на средствата за комерсиално премерване в постройките в София. ДАМТН ревизира 130 абонатни станции и установи в 69% или 80 топломера и 17 водомера изминал период на годност. Делът на уредите с изминал период е недопустимо висок и поражда съмнение на жителите към коректността на изготвяните месечни и годишни сметки за топлинна сила, разяснява омбудсманът.
Проф. Ковачева напомня, че още през септември 2021 година се е обърнала към изпълнителния шеф на " Топлофикация София " с рекомендация сдружението да обезпечи своевременна метрологична инспекция на всички топломери и водомери в абонатните станции, които по данни на сдружението са близо 17 500 броя. В умозаключение тя написа, че поради продължителния интервал, в който " Топлофикация " е имала опция да извърши отговорностите си, упорства организацията да я осведоми навреме за подхванатите дейности.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР