Омбудсманът Диана Ковачева пак сезира здравния министър проф. Христо Хинков

...
Омбудсманът Диана Ковачева пак сезира здравния министър проф. Христо Хинков
Коментари Харесай

И омбудсманът сезира министъра за проблеми с белите е-рецепти

Омбудсманът Диана Ковачева отново сезира здравния министър проф. Христо Хинков за огромния брой сигнали и тъжби за нарушени права, които постъпват в институцията след въвеждане закупуването на антибиотици и медикаменти за диабетици единствено с електронна рецепта от 16 октомври. Това оповестяват от пресслужбата на публичния бранител.

В рекомендацията си тя още веднъж акцентира, че пациентите са в неспособност да закупят навреме нужния за лекуването им лекарствен артикул, като изключително пострадали са уязвимите групи – възрастни хора, хора с увреждания и най-много деца, при които своевременното започване на лекуване е постоянно решаващо за преодоляване на болестта и предотвратяването на тежки затруднения. Омбудсманът добавя, че има доста сигнали и случаи на нарушени професионални права на лекари, лекари по дентална медицина и ветеринарните лекари.

По този мотив омбудсманът насочва рекомендация във допустимо най-кратък период да бъде регламентирана различна опция за определяне и разпределяне с хартиена рецепта за посочените групи лекарствени артикули, с което да бъдат обезпечени правата на пациентите, както и професионалните права на работещите в системата медицински експерти.

С цялото мнение на националния публичен бранител можете да се запознаете.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР