Омбудсманът Диана Ковачева пак сезира здравния министър проф. Христо Хинков

...
Омбудсманът Диана Ковачева пак сезира здравния министър проф. Христо Хинков
Коментари Харесай

Омбудсманът пак поиска алтернатива за е-рецептите за антибиотици и лекарства за диабет

Омбудсманът Диана Ковачева отново сезира здравния министър проф. Христо Хинков за огромния брой сигнали и тъжби за нарушени права, които постъпват в институцията след въвеждане закупуването на антибиотици и медикаменти за диабетици единствено с електронна рецепта - от 16 октомври т.г., осведомиха от пресцентъра на институцията.

В рекомендацията си тя още веднъж акцентира, че пациентите са в неспособност да закупят навреме нужния за лекуването им лекарствен артикул, като изключително пострадали са уязвимите групи - възрастни хора, хора с увреждания и най-много деца, при които своевременното започване на лекуване е постоянно решаващо за преодоляване на болестта и предотвратяването на тежки затруднения. Омбудсманът добавя, че има доста сигнали и случаи на нарушени професионални права на лекари, лекари по дентална медицина и ветеринарните лекари.

По този мотив омбудсманът насочва рекомендация във допустимо най-кратък период да бъде регламентирана различна опция за определяне и разпределяне с хартиена рецепта за посочените групи лекарствени артикули, с което да бъдат обезпечени правата на пациентите, както и професионалните права на работещите в системата медицински експерти.

" Бих желала също още веднъж да посоча, че съществуването на ефикасен надзор върху определяне и разпределяне на посочените групи лекарствени артикули е значимо изискване за попречване на злоупотреби и дефицит на медикаменти, както и за усъвършенстване на използването на антибактериални лекарствени артикули “, безапелационна е Диана Ковачева и упорства за гарантиране своевременния достъп на пациенти до употребяваните при лекуването им медикаменти.

Проф. Ковачева напомня, че в хода на публичните съвещания по плана на въпросната разпоредба е изпратила мнение, в което е предизвестила, че препоръчаната смяна ще сътвори напрежение и ще ограничи и забави достъпа на пациенти до лекуване. Тя добавя, че още тогава в детайли е описала вероятните проблеми и е предложила задълбочено им разглеждане и разискването на ограничения за тяхното решение. Например - регламентиране на изключения и обезпечаване на различна опция за определяне и разпределяне на лекарствени артикули, като в същото време бъде обезпечен и ефикасен надзор.

Освен това омбудсманът напомня, че точно по тази тематика е провела и среща в Министерство на здравеопазването, където е предизвестила за казуса.

В рекомендацията до министър Хинков омбудсманът показва най-често срещаните проблеми, които затрудняват, а в огромна част от случаите вършат и невероятно, жителите да получат нужните им лекарствени артикули.

Например - лекари, които не разполагат с нужния за определяне на електронни предписания хардуер и програмен продукт или механически знания за работа с тях, включително медицински центрове, които нямат контракт с Националната здравноосигурителна каса. Когато нямат записано лечебно заведение и/или нямат електронен автограф, да вземем за пример лекари, работещи в систематична за незабавна здравна помощ и в лечебни заведения, които не могат да се записват в системата и да издават електронни предписания.

Друг проблем е неналичието на постоянна интернет връзка на всички оператори на територията на цялата страна или невъзможността софтуерът на мобилното приложение да бъде конфигуриран на смарт телефони на избрана комерсиална марка.

Омбудсманът показва, че има възрастни лекари, включително уважавани и търсени от пациентите им експерти, с дългогодишна процедура, които нямат нужното съоръжение и/или механически знания за потреблението му, както и лекари по дентална медицина, които не разполагат с нужната техника и програмен продукт за работа с Националната здравноинформационна система.

Обръща внимание, че и ветеринарните лекари употребяват лекарствени артикули за хуманна приложимост за лекуване на домашни любимци.

" Като публичен бранител считам също, че е неприемливо жителите да се постанова да търсят различни способи да се снабдят с нужните медикаменти, да вземем за пример да изискват по телефона, без обзор, предписването им от персоналните им лекари, както и да обикалят няколко аптеки, включително в други обитаеми места, с цел да получат предписаният им с електронна рецепта лекарствен артикул, когато не е посочена опция за генерично заменяне “, написа омбудсманът.

Диана Ковачева акцентира още, че изразената позиция на здравното министерство и буферният интервал, посочен за търсене на отзиви и на слабите страни на системата, с цел да бъдат отстранени, не демонстрира схващане за нуждата от незабавни дейности за решение на проблемите, като посоченият период е прекомерно дълъг и не оправдава многочислените случаи на нарушени цивилен права.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР