Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до министъра на труда и

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до министъра на труда и
Коментари Харесай

Омбудсманът иска промени в закона заради работещите от вкъщи

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати мнение до министъра на труда и обществената политика Иванка Шалапатова. Според нея би трябвало да бъдат преосмислени препоръчаните текстове за обезпечаване на сигурността при работа и упорства да се предложат законодателни решения, които действително да реализират възстановяване на организацията на здравословните и безвредните условия на труд за работещите онлайн.

Становището е по отношение на план на Закон за изменение и допълнение на Кодекса на труда. „ Като омбудсман постоянно съм подкрепяла законодателните решения, с които ще се реализира усъвършенстване на правната уредба в региона на трудовото законодателство и това, осигуряващо здравословни и безвредни условия на труд, която ще докара до по-добра отбрана на трудовите права на хората “, написа проф. Ковачева.

Тя обаче обръща внимание, че с по този начин препоръчаните промени се разпореждат спомагателни, неприсъщи отговорности на служащите и чиновниците, които ще правят работа от разстояние. Например – да дават на работодателя писмена информация за характерностите на обезпеченото от тях работно място, в което ще работят онлайн. Освен това чиновниците би трябвало да подсигуряват, че помещението, в което ще бъде работното им място, е с задоволително повърхност и има изискванията за работата от разстояние без риск за здравето и сигурността

Диана Ковачева е безапелационна, че съгласно настоящото законодателство – (чл. 107к, алинея 2 и 3 КТ) обезпечаването на тези условия е напълно обвързване на работодателя, който би трябвало да обезпечи здравословни и безвредни условия на труд на работното място, в това число и когато то е в дома на служащия, като носи отговорност при неспазване на това свое обвързване.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР