Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния здравен министър д-р

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния здравен министър д-р
Коментари Харесай

Омбудсманът настоя за по-бърз достъп на хората с ревматологични и автоимунни заболявания до лечение

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до служебния здравен министър доктор Асен Меджидиев, шефа на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Петко Салчев и до ръководителя на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров, в която настоява  да се гарантира правото на пациентите с ревматични болести на навременен достъп до лекуване.

Повод за рекомендацията е писмо от Асоциацията на пациенти с автоимунни болести (АПАЗ) и Организацията на пациентите с ревматологични болести в България (ОПРЗБ), в което се обръщат за подпомагане към проф. Ковачева за осъществяването на градивен разговор със здравните институции във връзка на „ систематична дискриминация на пациентите с ревматологични болести “.

Омбудсманът акцентира, че пациентите с посочените болести сигнализират, че имат усложнения с обезпечаването на лекарствени артикули, предписвани с протокол и заплащани от НЗОК и означават нуждата от облекчение на процедурата. Посочва, че техните оферти са подценявани от институциите, към които са се обръщали, както и че не е почетена молбата им за среща.

„ Определят отношението към тях, „ най-много от страна на НЗОК “, като „ бездушно, административно и дискриминационно “. В тази връзка насочат молба към омбудсмана за подпомагане за реализирането на градивен разговор “, написа проф. Диана Ковачева.

Тя обръща внимание, че в жалбата си до нея АПАЗ и ОПРЗБ в детайли излагат проблемите, които пациентите с ревматични болести срещат по отношение на тяхното лекуване. Отбелязват, че нерядко, от слагането на диагнозата на пациента до приемане на нужната терапия минават, повече от 8 месеца.     

Проф. Ковачева изброява най-сериозните предпоставки за нарушени права на пациентите. Посочва нуждата трудноподвижни и инвалидизирани хора да пътуват, което слага в риск тяхното здраве; усложненията с разноските при пътешестване от отдалечени и дребни обитаеми места, изключително за пенсионери и хора с ниски доходи; отсъствието от работа на работещи пациенти; сериозното закъснение на започване или продължение на лечението.

Ковачева подчертава също, че нуждата от постоянно неявяване от работа за визити при наблюдаващия експерт – ревматолог, лечебни заведения за болнична помощ, в които са разкрити профилирани комисии, както и до РЗОК за одобряване и удостоверяване на протоколите, нерядко са причина за проблеми с работодателите.

Подчертава, че пациенти алармират още, че поради изчерпани предели на лечебни заведения чакат със седмици, с цел да им бъде избрана дата за явяване пред Експертна лекарска комисия и през това време прекъсват лекуването си.

Посочва, че АПАЗ и ОПРЗБ насочат оферти за усъвършенстване пътя на пациентите с ревматични болести до определяне и приемане на лекарствените артикули, нужни за тяхното лекуване, които в детайли разказват.

„ Във връзка с изложеното, със угриженост за правата на жителите и на съображение предоставените ми от Закона за омбудсмана пълномощия, се обръщам към Вас с настойчива рекомендация за разглеждане на поставените проблеми и отправените в тази връзка оферти. Очаквам да бъдат разисквани опциите и открито решение, с което да се подсигурява правото на пациентите с ревматични болести на своевременния достъп до лекуване, като бъдат преодолени посочените усложнения и предпоставки за нарушени техни права в хода на процедурата “, упорства омбудсманът.

В умозаключение Ковачева предлага реализирането на градивен разговор и срещи с представители на АПАЗ и ОПРЗБ.

Препоръката тук:
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР