Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния министър на здравеопазването

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния министър на здравеопазването
Коментари Харесай

Омбудсманът поиска проверка на ТЕЛК комисиите

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до служебния министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев да бъде осъществена инспекция на организацията на работа на комисиите и изискванията в чакалните на ТЕЛК на територията на цялата страна, както и за жестоко и неетично отношение към хора с увреждания.

Повод за рекомендацията на омбудсмана са зачестили сигнали от пациенти за неналичието на обикновени условия, като столове и скамейки пред кабинетите на ТЕЛК комисиите.

При състояние, че става дума за хора с увреждания, неналичието на сходна обикновена грижа и обикновено човешко отношение, освен това в болнични заведения, са безусловно неприемливи и неприемливи, е позицията на омбудсмана. Това е второ подред писмо на проф. Ковачева с сходна рекомендация, откакто преди време институцията бе сезирана, а от Министерството на здравеопазването започнаха дейности по съответните сигнали на омбудсмана.

Повод за сегашното искане на публичния бранител този път е сигнал от Благоевград. По този случай омбудсманът се обръща за инспекция и до шефа на РЗИ – Благоевград доктор Петър Иванов, както и до изпълнителния шеф на „ МБАЛ – Благоевград “ АД доктор Огнян Митев.

Сигналът е от гражданка, чийто наследник е бил заставен да чака прав и с часове, с цел да може да подаде документите си пред ТЕЛК, а по-късно се оказва, че не е било належащо персоналното му наличие.

Датата за явяване на 21-годишен юноша пред комисията е избрана за 28 април в 9:30 ч., само че още в 09:00 ч. пред кабинета има опашка от 20 чакащи, някои от които с дублирани часове. В сигнала си до омбудсмана се показва, че в чакалнята имало единствено 6-7 стола, което е наложило останалите пациенти да стоят прави с часове. Сред тях е дете с аутизъм и татко му, с тежка дискова херния, друго дете с психологично заболяване, както и още хора с увреждания, в положение, което не им разрешава да

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР