Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Комисията за

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Комисията за
Коментари Харесай

Омбудсманът иска прозрачност при ценеобразуването в енергийния сектор

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) доцент доктор Иван Иванов, в която упорства за оптималната гласност и бистрота на цялостния развой по ценообразуването в енергийния бранш . Това оповестиха от пресцентъра на публичния бранител.

Повод за това са оповестените от Регулатора " заявки за одобряване на цени ", импортирани от сдружения лицензианти в секторите " Електроенергетика " и " Топлоенергетика ", за ценовия интервал 1 юли 2023 година - 30 април 2024 година Ковачева акцентира, че в забележителна част от тях липсват крайните цени на електрическата и топлинната сила.

По думите на Ковачева това са предложенията на сдруженията за крайни цени, а не изходни данни за образуването им, за които има учредения да се счита, че съставляват комерсиална и/или индустриална загадка.

Тя е безапелационна, че по този метод жителите и други заинтригувани страни са лишени безпричинно от информация - в прорез със Закона за енергетиката. Недопустимо е в оповестените от КЕВР оферти за цени да липсват самите цени . По този метод не се извършва задачата на закона, акцентира омбудсманът.
 Омбудсманът желае да ревизират по какъв начин
Омбудсманът желае да ревизират по какъв начин " Топлофикация София " мери потреблението

Диана Ковачева получила голям брой тъжби поради високи сметки

Диана Ковачева се базира и на правото на жителите да получават информация, залегнало и в Хартата на главните права на Европейския съюз (ОВ, С 326/391 от 26 октомври 2012 г.).

Тя акцентира, че всяка минала година се усилва броят на сдруженията от секторите " Електроенергетика " и " Топлоенергетика ", които дефинират като " загадка " препоръчаните от тях крайни цени и акцентира. Веднъж позволена, заради неналичието на гласност и бистрота тази процедура подкопава доверието към регулаторния развой, добави Ковачева.

Цялостният развой на ценообразуването в енергийния бранш следва да бъде оптимално обществен и транспарантен, к атегоричен е публичния бранител.

Тя упорства за предприемането на своевременни дейности за издание на предложенията на сдруженията лицензианти за крайните цени преди процедурата за публично разискване на заявките - член 14 от Закона за енергетиката.

В умозаключение омбудсманът акцентира, че поисканите от топлопреносните предприятия в пъти нараствания на цените на топлата вода и парното от 1 юли 2023 година до 30 юни 2024 година са неоснователни, както и че търговията с електрическа и топлинна сила би трябвало да се прави при гарантиране и на ползите на потребителите - член 2, алинея 2 от Закона за енергетиката.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР