Омбудсманът Диана Ковачева изпрати поредна препоръка до министъра на регионалното

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати поредна препоръка до министъра на регионалното
Коментари Харесай

По-ниска цена на водата при лошо качество и ясни срокове за справяне с кризата в Перник

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати поредна рекомендация до министъра на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова по отношение на водната рецесия в гр. Перник и района. В писмото си доцент Ковачева акцентира, че ежедневно в институцията постъпват десетки сигнали и тъжби на жители, които се оплакват както от неналичието на вода, по този начин и от незадоволителния брой водоноски и качеството на водата в тях.

„ Необходимо е предприемането на незабавни ограничения, тъй като без значение от осъществените инспекции, експертни срещи и проучени благоприятни условия до момента, при липса на бързи решения за справяне със обстановката, има заплаха казусът да се задълбочи “, написа омбудсманът.

В рекомендацията си Ковачева обръща внимание на нуждата незабавно да бъдат оповестени вероятните разновидности, които в кратковременен и дълготраен проект да доведат до решение на казуса с водоснабдяването в района. Омбудсманът упорства да се набележат съответните периоди за всяко едно от техническите решения за различно водоснабдяване, да се реализира ефикасен надзор по осъществяването им, в това число по спазването на избрания воден режим, както и да се подсигуряват правата на жителите за достъп до информация и присъединяване при взимане на решения.

В писмото си публичният медиатор показва и че поради сигналите за неприятното качество на питейната вода по време на режимното водоподаване още веднъж предлага да бъде разисквана опцията за заслужено решение за използване на по-ниска от одобрената от Комисия за енергийно и водно контролиране цена на водоснабдителната услуга.

„ Използвам случая да Ви напомня, че още на 17 октомври 2019 година Ви изпратих рекомендация за предприемане на ограничения за решение на казуса с неналичието на механизъм за констатиране на неприятното качество на водата и установяване на по-ниска цена за жителите в тези случаи. Моето предложение е за промени в Наредба № 4 от 14.09.2004 година за изискванията и реда за присъединение на потребителите и за прилагане на водоснабдителните и канализационните системи, в която да бъде планувана опция за бърза реакция от страна на РЗИ при сигнал за неприятно качество на водата за питейно-битови потребности “, написа омбудсманът в рекомендацията си до министър Аврамова.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР