Омбудсманът Диана Ковачева изпрати до министъра на образованието Красимир Вълчев

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати до министъра на образованието Красимир Вълчев
Коментари Харесай

Омбудсманът: Да отпадне таксата за храна в предучилищните групи

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати до министъра на образованието Красимир Вълчев искане да отпадне таксата за хранене за децата, включени в наложителното предучилищно обучение.
В момента то обгръща 5- и 6-годишните деца, а желанията на просветното министерство са в обсега му от идната образователна година да попаднат и децата на 4 години.
Според Ковачева отпадането на таксите ще поддържа родителите и общините и ще подсигурява еднакъв достъп на всички деца до детски заведения.
Припомняме, че преди дни министърът на образованието сподели, че от идната година предучилищната подготовка може да стане наложителна и за 4-годишните деца. Той обаче направи ангажимента, че към момента се работи по текстовете: „ Ще търсим рационални изключения, може да има 2 години гратисен интервал, в който общините да решат дали да се включат в мярката. Така че не приказваме за наложително навсякъде идната образователна година “.
Отдавна се приказва какъв брой значимо е за децата предучилищното образование, изключително за тези чийто приказваме език в фамилиите не е български, добави той. „ Предучилищната възраст е интервалът, в който в най-голяма степен се образуват когнитивните социално-емоционалните, най-много езиковите качества. В най-голяма степен тогава се образуват настройки за учене, основават се най-вече мозъчни връзки, които образуват интелигентността, езиковите качества. Лишаването на децата от просветителна среда в този интервал може да има негативни последици “, сподели тогава министър Вълчев.
Според Инициативния комитет за качествена и новаторска просветителна система обаче е безусловно невероятно в София да се построят за 2 години детски градини, тъй че да няма дефицит. „ За последните 10 години са строени детски градини – към 100, само че това не са цялостни здания. Няма нито една година, в която да са издигнати 10 нови детски градини, а темпът на строене е извънредно муден “, споделят от комитета. В момента в групите в София има по 30-40 деца по лист, макар че има разпоредба на министерството на образованието, съгласно която не могат да бъдат повече от 25, само че това се заобикаля със единодушието на Регионалното ръководство на образованието.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР