Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила становище до депутатите от шест

...
Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила становище до депутатите от шест
Коментари Харесай

Омбудсманът скочи на законовите промени, водещи да увеличение на данъците на имотите

Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила мнение до депутатите от шест парламентарни комисии, в което се опълчва на предложение на финансовото министерство за промени в Закона за локалните налози и такси (ЗМДТ), които плануват нарастване на данъчните оценки на парцелите. Това оповестиха от пресофиса на омбудсмана.

Диана Ковачева е изпратила мнението до комисиите по бюджет и финанси, по районна политика, благоустройство и локално самоуправление, по икономическа политика и нововъведения, по земеделието, храните и горите, по превоз и известия, по електронно ръководство и осведомителни технологии.

В законопроекта се предлага на всеки две години да се актуализира данъчната оценка на недвижимите парцели с показателя на цените им, избран от Националния статистически институт. Според проф. Ковачева, в случай че се одобри тази противоречива наредба, това ще докара освен до нарастване на налога върху недвижимите парцели и таксата за битови боклуци, само че и на налога върху наследствата, налога при придобиване на имущества, за установяване на държавните и нотариалните такси в производствата по Гражданския процесуален кодекс. 

От институцията на омбудсмана напомнят, че Диана Ковачева към този момент изиска това предложение за смяна в ЗМДТ изобщо да не се преглежда заради липса на претекстове и предварителна оценка на въздействието, каквото е условието на Закона за нормативните актове, с аргумента, че се нарушават съществени правила при изработването на план на нормативен акт. 

В мнението си омбудсманът упорства да се направи разбор на обществения резултат изключително върху уязвимите групи. Тя акцентира, че се основава риск за възрастните хора от дребни обитаеми места или в огромните градове, само че в остарели жилища, които нормално са с ниски приходи.

Ковачева е безапелационна, че нарастването на налога ще ги натовари в допълнение, тъй като приходите им не стигат даже да покрият ежедневните си потребности и доста мъчно заделят средства за лекуване и непредвидени разноски.

" Ръстът на минималната работна заплата и осъвременяването на пенсиите ще се окаже незадоволително, с цел да компенсира растежа на налога здания, което ще трансформира това обвързване в още един източник, който ще води до обедняване на най-уязвимите групи от популацията ", счита публичният бранител.

На 6 ноември на изключително съвещание държавното управление утвърди оферти за промени в шест данъчни закона, които е належащо да бъдат признати преди внасянето на бюджета за 2024 година в Народното събрание. Сред тях е и Законът за локалните налози и такси.

В закона се планува освобождение от налог върху недвижимите парцели на здания, получили документи с клас на енергопотребление " А ", и на тези, получили документи, удостоверяващи, че са реализирани техническите условия за " постройка с близо до нулево ползване на сила ". Размерът на налога върху недвижимите парцели се възнамерява да се диференцира по обитаеми места, по зони в тях или по тип на парцелите.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР