Оля Ал-Ахмед, БТА София - Москва - СофияЧетири български града

...
Оля Ал-Ахмед, БТА София - Москва - СофияЧетири български града
Коментари Харесай

Ние сме славяни и прекрасно се разбираме

Оля Ал-Ахмед , Българска телеграфна агенция
София - Москва - София

Четири български града ще посрещат актуализирания състав на Ансамбъла за песни и танци на Руската войска "Александров ": Варна - 26 юни, Бургас - 27 юни, Пловдив - 28 юни, София - 29 юни, оповестиха от ансамбъла.
"Многократно съм пял пред българската аудитория, доста пъти съм бил в България. Ние сме славяни и прелестно се разбираме ", съобщи в изявление за Българска телеграфна агенция солистът на състава Вадим Ананиев, прочут в целия свят като "Мистър Калинка ". По фамилни аргументи той не се качи в самолета, който се разруши край Сочи в края на 2016 година
Тогава съветски боен Ту-154 с 91 души на борда, измежду които и огромна част от артистите на хора, се разруши край Сочи и падна в Черно море. Така цветът на ансамбъла - 64 души от неговия състав, почина на път за авиобазата Хмеймим в Сирия, където трябваше да поздрави с настъпването на Новата година авиогрупата на съветските военно-космически сили. Сред починалите са художественият началник генерал-майор Валерий Халилов, балетмайсторът Вячеслав Ермолин, основният хормайстор Константин Майоров, солистите Виктор Санин и Григорий Осипов. Само за месец ансамбълът "Александров " се подвига като феникс от пепелта. "Болката не е утихнала, само че точно и поради паметта на починалите си сътрудници тръгваме още веднъж на път! ", споделят от управлението на ансамбъла.
Ансамбълът "Александров " е основан през далечната 1928-а. Негов създател е преподавателят от Московската консерватория Александър Александров. Вече 90 години изпълнителите му пеят най-популярните съветски национални и военни песни, танцуват национални танци и съхраняват съветската хорова традиция. На турнетата артистите са одобрявани от крале, президенти, министър-председатели.

- Г-н Ананиев, тази година е юбилейна за вас. Ансамбълът навършва 90 години. Как успявате да съхраните традициите на състава?
- Да, в действителност тази година е юбилейна за ансамбъла, който навършва тъкмо 90 години. Традициите, които са заложени през цялото време на основаването на ансамбъла "Александров ", се предават от потомство на потомство. При нас има такова разбиране - последователност. Песните, изпълнявани от нашите прародители, по-старото потомство сътрудници, са се запазили едно към едно и ние продължаваме да ги изпълняваме и досега по същия одобрен метод. Това го съблюдаваме, защото предходните реализатори са внесли извънредно доста гений и психика в тези песни, а също по този начин и в танците. Да допълваме нещо или да променяме би било неуместно. Това е пример на ансамбъла ни. Що се отнася до по-съвременните песни, тях ние към този момент ги изпълняваме по собствен метод и ние сме тези, които ги формираме, а те ще се предават по нашия модел на идващите генерации.
- Разкажете за историята на ансамбъла.
- Създателят на ансамбъла Александър Василевич Александров е роден на 13 април 1883 година в село Плахино, Рязанска област. Той е съветски и руски композитор, хоров диригент, национален актьор със звание генерал-майор, създател е на музиката на химна на Русия. Първата обществена изява на новосформирания състав на хора е на 12 октомври 1928 година в Централния дом на Червената войска. Отначало се е наричал Ансамбъл за червеноармейска ария на Централния дом на Червената войска "Михаил Фрунзе ", а през 1935 година е преименуван на Червенознаменен отбор за червеноармейски песни и танци на Съюз на съветските социалистически републики.
В началото трупата е дребна. В първия му състав има едвам 12 музиканти: осем артисти, двама танцьори, акордеонист и читател. През 1937 година броят на артистите доближава 274 души. През същата година ансамбълът печели огромната премия на международното музикално ревю в Париж. Репертоарът му става голям и включва повече от 2000 творби - национални песни и танци, духова музика, типичен творби, шедьоври на международната рок и поп музика.
По време на Втората международна война ансамбълът става бастион на съпротивата и битката против хитлеристката окупация. На 26 юни 1941 година на Белоруската гара в Москва при изпращане на военна част на фронта ансамбълът за пръв път извършва известната през днешния ден ария "Священная война ". Певците в униформи вършат над 1500 концерта пред разнообразни военни елементи на армията и играят изключителна роля за вдъхновяването на бойците преди пердах. След успеха - на 18 август 1948 година, трупата изнася историческия "Концерт в руините на Берлин ". На 10 юли 1949 година ансамбълът приема името на своя създател "Александров ".
През 1978 година на хора е обещано почетното звание научен. През цялото време на съществуването си ансамбълът гастролира и изнася стотици концерти допълнително от 70 страни по света. През 2004 година бяхме поканени във Ватикана по случай рождения ден на папа Йоан-Павел Втори. През 2007 година "Александров " става първият в историята съветски музикален колектив, изнесъл концерт в централата на НАТО. Тогава изпълнихме емблематичната "Священная война ".
Сега юбилейното турне за 90-те години история към този момент е в ход. Интересът към него е голям от редица страни. Ние пеем за всички, които обичат нашата музика, пълним залите и даже стадионите. Всеки концерт стартира с минута безмълвие в памет на починалите край Сочи. Новото управление е направило програмата за турнето единствено от най-популярните съветски национални и военни песни - от "Катюша " и "Смуглянка " до "Очи черные " и "Вдоль по Питерской ". Препълнени бяха даже големите спортни зали в 19 града в Словакия и Чехия, 10 - в Полша, 8 - в Румъния.
Ансамбълът е награждаван неведнъж за обилни креативен достижения - медал "Червено знаме ", медал "За строеви заслуги ", медал "Червена звезда " (Чехословакия), "Златен дискобол " за най-хубава грамофонна плоча и "Златен диск " за рекорден тираж на грамофонна плоча (Франция), "Златен диск " (Нидерландия), награда "Белите жерави на Русия " и други
Турнето ни в България ще е в края на юни. Така че заповядайте на нашите концерти в България. Ще се радваме да се докоснем още веднъж до слънчевите лъчи на България и да осъществим обичаните на редица генерации песни за нашите български фенове.
- Какво е належащо, с цел да стане един реализатор "Александровец "?
- Преди всичко съответното музикално обучение. Повечето от нас са приключили консерваторията. Всички са експерти. Танцьорите в състава всичките са приключили професионална хореографска школа. Така че като първо условие към безусловно всички е те да са приключили музикална школа или консерватория, хореографско учебно заведение или съответното професионално образователно заведение. След това претендентът наложително би трябвало да мине изпитния конкурс, а той е доста сериозен към претендентите и много сложен. За да се извършват хоровите композиции, е належащо претендентът да има избрани професионални умения и привички, за вокалните солисти е належащо да имат избран диапазон за соловите партии. Музикантите пък би трябвало, несъмнено, да са готови да изпълнят избрани творби по този начин, че да проличи тяхната виртуозност, благозвучност, майсторство и механически умения.
- Колко постоянно се сменят изпълнителите в ансамбъла? Имате ли сега нови попълнения?
- След 2016 година хорът на ансамбъла се попълни с нови 50 %, повече от половината солисти са нови и съвсем целият състав на балета. Доста са новите ни сътрудници, всички са млади и доста надарени. Много от тях са от провинцията, пристигнаха от оперните театри и филхармониите. Дадоха им даже жилища. Всички са извънредно добре готови, същински експерти. Но с цел да се влеят в колектива и да се почувстват същински "Александровци ", беше належащо време. Лично аз чувствам към този момент, че имат нужния "Александровски " хъс и предпочитание да са част от този колектив.
Сега, във времето на интернет и ютюб, умерено могат да се видят осъществяванията на предходния състав, да се поучат от техните обноски на осъществяване и да ги усвоят, стига да имат предпочитание, а те имат. Дори впиват от онази незаменима енергетика. Мисля, че се оправят добре. С една дума, искащите да попълнят състава бяха доста, бързо се направиха кастинги, оповестиха се състезания и ето, че в този момент към този момент редиците са попълнени. Назначен е нов живописен началник - полковник Генадий Саченюк. На 16 февруари 2017 година на сцената на Централния научен спектакъл на Руската войска изнесохме и първия концерт на актуализирания отбор.
- Колко години самият вие сте в ансамбъла?
- Вече 31 години съм в редиците на ансамбъла. Първоначално започнах като хорист. Вече от дълго време съм солист.
- Българската аудитория ви чака с неспокойствие. Какъв ще е репертоарът, с който идвате в България този път?
- Основният ни, така наречен златен репертоар ще си остане. Допълнително ще изненадаме публиката с осъществяване на български песни. Имаме нови танци в репертоара. Разбира се, че ще покажем доста забавни неща на българския фен, само че дано това да е нашата изненада.
Многократно съм пял пред българската аудитория, доста пъти съм бил в България. Ние сме славяни и прелестно се разбираме! Наблюдавал съм публиката у вас, която дружно с нас е пяла нашите песни, освен българските. Убеден съм, че ще намерим общ език. Сигурен съм, че хората, които ще дойдат на концерта ни, ще бъдат заредени с това, което са желали да чуят и да видят. Благодаря ви за опцията да поканя всички на нашите концерти в България. Ние работим интензивно, с цел да остане фенът удовлетворен.
- Колко души ще дойдат за гастролите в България?
- Принципно съставът за турнета наброява 120 актьори - хорът, солистите, балетът и оркестърът.
- С какво ще поздравите българските си фенове, които ви чакат?
- Разбира се, с обичаната на всички ария "Калинка ", поради която си заслужих интернационалния прякор "Мистър Калинка ".

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР