Олга Александрова и Добромир Машев създават DPM Mashel, за да

...
Олга Александрова и Добромир Машев създават DPM Mashel, за да
Коментари Харесай

Боя която не цапа... природата

Олга Александрова и Добромир Машев основават DPM Mashel, с цел да разработят екологичен, само че и първокласен артикул. Боята им Farnovo е напълно от минерални първични материали и се продава в 20 страни в Европа. Производството е в България, а проектите са за разширение на бизнеса.
Стабилна научна подготовка, професионален опит и новаторско мислене. Това стои в основата на бизнеса на Олга Александрова и Добромир Машев, които преди пет години сплотяват старания, с цел да основат екологична багра, която обаче да не отстъпва по качества на обичайните артикули. Дейността им стартира през немската DPM Mashel, а записаното българско сдружение дава отговор за самото произвеждане.

Днес боята им под марката Farnovo се продава в 20 страни, а пазарът пораства, движен от увеличаващата се група на феновете на естествените артикули. В проектите на бизнесмените е разширение на бизнеса, както и привличане на вложител, който да помогне за развиването.
Химията сред двамата
Александрова и Машев се срещат около работата си. Тя е инженер-химик от ХТМУ, работила в Института по полимери към Българска академия на науките, а по-късно и в действителния бранш - за производител на бои и за фамилна компания, произвеждаща сухи строителни смеси в региона на Русе. " В този си професионален път се срещнах с Добромир и се разпознахме като хора, които са доста дейни, реформаторски мислещи, които могат да основат нещо в действителност ново в строителния отрасъл ", споделя тя.
Реклама
Машев от своя страна е приключил приложна минералогия в Рейнско-Вестфалския механически университет в Аахен и години наред е ръководел техническите разработки на доста огромни компании в областта на сухите строителни смеси, което му дава ясна визия за трендовете в бранша. " Съдбата ни срещна с Олга и се получи цялостен синхрон сред нейните познания в областта на химията и моите познания в областта на минералогията ", изяснява той.
Наука и обичаи
Тази пресечна точка прераства в бизнес начинание - да основат ново потомство екологични сухи бои. " При нас концепцията е да срещнем модерните постижения на химията в региона на строителството с традициите, тъй че да се получат артикули, които, от една страна, са щадящи природата, а от друга, имат всички качества на познатите материали ", споделя Александрова. Тя изяснява, че една от основните нездравословни съставки в стандартните бои са консервантите, за използването на които европейските наставления постановат все по-строги ограничавания. В същото време тези субстанции не са нужни при сухите минерални бои. Проблемът при тях обаче е да се реализиран качествените параметри на обичайните течни бои - резистентност на мокро търкане, покривност и така нататък

Именно в това е конкурентното преимущество на Farnovo, което се потвърждава и от документите й, споделят бизнесмените. В края на предходната година боята е сертифицирана от швейцарски институт и влиза в топ 1000 на най-екологичните материали по света, откакто минава детайлна шестмесечна техническа и икономическа препоръка. " Трябваше да потвърдим освен че боята ни е новаторска и устойчива, само че и че производството е стопански жизнеспособно. Защото има доста хубави и механически издържани хрумвания, които обаче никога не могат да бъдат стопански рентабилни ", изяснява Машев. Затова и по думите му продуктът им няма опция на европейския пазар.

Освен че е екологична, друго преимущество на сухата багра е, че е доста лесна за предпазване, защото за разлика от течната не изисква специфичен температурен режим. Това облекчава както клиентите, по този начин и търговците. А цената е съпоставима с тази на качествените типичен артикули - в България суха примес за 5.5 л багра коства 114 лева
Освен че е екологична, друго преимущество на сухата багра е, че е доста лесна за предпазване, защото за разлика от течната не изисква специфичен температурен режим Източник: DPM Mashel Реклама Тайната формула от Русе
Самото бизнес начинание стартира през 2017 година, когато с поддръжката на фамилиите си двамата основават DPM Mashel (от Deutsche Pulver Manufacture - произвеждане на сухи смеси), която е фокусирана върху новото потомство сухи бои. Същата година е записана и българската компания " ДПМ машел груп ", чиято съществена цел е обвързвана с производството. " Имаме и други сдружения, те са по-скоро местни и комерсиално насочени ", сподели Машев. На някои от пазарите пък бизнесмените работят с локални сътрудници дистрибутори.

Производството на боята е проведено в лична база в региона на Русе, като разновидността да бъде предоставено на външен реализатор не е съществувал. " За да се добие вярната реология - методът, по който боята се разнася по стената, методът, по който се държи в кофата, фактически е огромно ноу-хау, с което ние сме се справили на доста високо равнище. Това е обвързвано както с индустриалния развой, по този начин и със знанието по какъв начин се смесват съставените елементи, което не може да бъде обещано на някой различен просто по този начин ", изясни Машев. Затова по думите му тактиката е била ясна още през цялото време - да стартират произвеждане в България, откъдето да доставят световния пазар.

В момента двамата не изключват опцията някое от задграничните търговски сдружения да поеме и произвеждане при прекосяване на избрана сума като оборот. " Но това ще бъде под наш контрол и с доста мощни рестрикции, що се отнася до ноу-хау на нашата формула ", прецизира Машев.
Цветовете на страните
Боята на DPM Mashel съставлява прахообразна примес, която се смесва с вода и се разбърква със специфична бъркалка, която също е създадена от бизнесмените. Към нея може да се прибавят разнообразни пигменти за оцветяване. В взаимозависимост от разреждането пък от продукта може да се получи грунд, багра или декоративна мазилка.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Здравеопазване 3 Политика 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Коментари и разбори 1 Строителство и парцели 2 Войната в Украйна 3 Войната в Украйна Реклама
Самите пигменти също са направени от естествени материали, като най-новата серия са земните пигменти. Те дават лек колорит на бялото и са направени безусловно от пръст, която в другите страни е с друга централизация на минерали. " Франция " е леко алена, " Италия " е леко жълта, а " Испания " е зеленикава ", изяснява Машев. Разработката е предизвикана от пристрастието на немските клиенти към белия цвят, както и от това, че Германия е един от главните пазари на компанията. " Германският пазар е 80% бял и в случай че човек може да даде колорит на бялото, печели даже 90% от пазара ", споделя той.
Пигментите за боята също са направени от естествени материали, като най-новата серия са земните пигменти (вдясно) Фотограф: Надежда Чипева
Компанията продава в 20 страни по света, като огромни пазари са Германия, Англия, Нидерландия, Белгия, Люксембург, скандинавските страни и така нататък В момента се водят договаряния и с сътрудници от Съединени американски щати.

Като дребен и незадоволително узрял пазар до наскоро България не е била фокус за компанията. Това обаче се е трансформирало след пандемията. " Много хора започнаха да се интересуват какво се случва в техните домове ", споделя Машев. А Александрова прибавя: " Появи се интерес към възобновяване на остарели къщи, и то от младежи, а за тях е все по-важно продуктите да са екологични. "

Това в действителност дава началото на още един бизнес с други притежатели - компанията " Севарекс ", която предлага разнообразни артикули за екологично строителство и през която DPM Mashel продава боята си в България, както и в Гърция и Румъния от началото на тази година. " Севарекс " на процедура затваря целия кръг в екологичното строителство, а ние сме детайл от този цикъл ", изяснява Александрова.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Следваща фаза на напредък
С времето се усилват и продажбите на компанията. " Всяка година растем с към 30 - 40%. Може би в случай че нямаше коронавирус, щяхме към този момент да сме на равнище над 1 млн. евро, само че за жалост още не сме стигнали ", прецизира Машев.

До момента в DPM Mashel са вложени няколкостотин хиляди лв., само че по думите на Машев точната сума е мъчно да се дефинира, защото производството е динамичен развой. И дава образец: " Първото Farnovo, което пуснахме на пазара, беше в полиетиленови пакети, от които си купихме много огромно количество, както и машина за пакетиране. Но немският пазар особено много бързо ни принуди да ги сменим с хартиени, което отново беше обвързвано с нова разработка и пазаруване на нови машини. "

В момента компанията е в последваща фаза на напредък, като проектите са в България да бъдат вложени над 500 хиляди лева Затова и бизнесмените споделят, че вратите за вложители са отворени. Александрова обаче прецизира: " Ние не търсим пари поради самите пари. Търсим някой, който да ни помогне за растежа. Инвестицията би трябвало да е от сътрудник, който може да помогне за развиването и разпространяването на продукта. "
Q&A Откъде се снабдявате със първични материали? Добромир Машев : Както от България, по този начин и от цяла Европа. Работим с извънредно необятен набор от снабдители, като гледаме за всяка от суровините, доколкото е допустимо, да имаме авариен вид, ако нещо се случи.Как схващат клиентите за вас, участвате ли в изложби? Д.М. : Разбира се, ревютата са един от каналите. Преди да почне пандемията, бяхме в Дюселдорф, в Кьолн, нашият сътрудник в Англия също участва на изложби, в Люксембург също бяхме. Но защото ние сме съвременна компания и сме много гъвкави, използваме извънредно доста и обществените медии, тъй като новото потомство, милениалите, са тези, които в действителност трансформират пазара.Колко души е екипът ви? Олга Александрова : Екипът е напълно дребен и зависи от поръчките. Тъй като огромна част от активността е автоматизирана, на нас не ни е належащо да имаме непрекъснат екип.Работите ли върху нови артикули? О.А. : Да, към този момент сътворяваме идващите артикули. Те ще бъдат в продуктовата линия на общоприетите бои - фасадна багра, база за тониране, и всички ще бъдат сухи. Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Иглика Филипова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР