Олег Сенцов получи наградата си Сахаров с една година закъснение.

...
Олег Сенцов получи наградата си Сахаров с една година закъснение.
Коментари Харесай

Олег Сенцов получи наградата Сахаров

Олег Сенцов получи премията си " Сахаров " с една година забавяне. Миналата година Европейският парламент присъди наградата за независимост на мисълта на украинския режисьор. Тогава Сенцов посрещна новината в съветски затвор. Днес той към този момент е на независимост. Връчването на премията в Страсбург наблюдаваха Галя Крайчовска и Борислава Инджиева.


Олег Сенцов беше наказан на 20 години отнемане от независимост за подготовка на терористични дейности против съветското ръководство в Крим. Правозащитни организации дефинираха процеса против него като неправдив. Европейската общност излезе в отбрана на украинския режисьор. Театралните спектакли и кино прожекции започваха с зов да бъде освободен. На 6 септември тази година Сенцов беше освободен. Сега съумя да получи и премията си за смелата битка за правдивост и способността да въодушевява хората без боязън от следствията.
Олег Сенцов, режисьор: Независимо от вътрешните проблеми, Европейският съюз се развива. Мисля, че това е добра институция и образец за нас. Защото има една страна, най-големият еврооптимист в света - това е Украйна. Защото за нас няма различен път на развиване и е въпрос на оцеляване като страна.
Той продължава дейната си активност с нова правозащитна организация. Започва и да снима още веднъж, само че филмите няма да са свързани с политиката.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР