Оксфордският университет във Великобритания получи най-голямото единично дарение за британски

...
Оксфордският университет във Великобритания получи най-голямото единично дарение за британски
Коментари Харесай

Оксфорд получи дарение от 150 млн. лири за изследване на етиката на изкуствения интелект

Оксфордският университет във Англия получи най-голямото единично подаяние за английски университет. То е от 150 млн. лири и е за откриването на нов институт, който ще учи етиката на изкуствения разсъдък, съобщи Би Би Си.

Дарението е от известния американски вложител и създател на Блекстоун Груп Стивън Шварцман, който бе консултант на републиканските президенти, в това число на Доналд Тръмп.

Нова сграда за проучване на филантропичните науки ще бъде дом на института в университета.

Британското държавно управление съобщи, че това е " световно значима " инвестиция във Англия.

В миг, когато университетите на Острова се сблъскват с неустановеност по отношение на финансирането на научните си проучвания поради Брекзит, това е огромен финансов прелом за Оксфордския университет, разясняват наблюдаващи.

Шварцман, който е основен изпълнителен шеф на Blackstone, е един от най-известните американски милиардери. В предишното разточителният му метод на живот като финансист от Уолстрийт притегли рецензии, а в последно време той се трансформира в главен донор на образованието. Във връзка с дарението съобщи пред Би Би Си, че дава парите на Оксфорд, тъй като изкуственият разсъдък е главният проблем на нашата ера.

" В момента множеството държавни управления са изцяло неподготвени да се оправят с това и за какво биха били, то е друг вид технологии ", сподели той. " Ще би трябвало да разчитат на велики университети като Оксфорд и други по света, които се специализират да им оказват помощ да премислят през това ", сподели той. 

Някои икономисти предизвестяват, че развиването на изкуствения разсъдък може да окаже доста влияние върху обществото - в това число загуба на работни места заради автоматизацията в рамките на явлението, което назоваваме " четвъртата индустриална гражданска война ". По-рано изследватели изразиха угриженост по отношение на възможната злонамерена приложимост на технологиите в кибервойната и подриването на демокрацията.

Дарението на Шварцман в Оксфорд следва друго от 350 млн. $, които той даде на Масачузетския софтуерен институт (MIT), с цел да сътвори център за компютърни науки и изкуствен интелект.

Изучаването на етиката на изкуствения разсъдък в Оксфорд ще бъде в нов филантропичен център, сплотяващ предмети от езици до философия.

По думите на Шварцман е " значимо хората да си спомнят какво е човек ". " Защо сме тук? Какви са нашите полезности? Как технологията се оправя и взаимодейства с това? Трябва да желаеме тя да бъде положителна и продуктивна за обществото и на технологиите не може да се разреши просто да вършат каквото си желаят, тъй като могат ", разяснява още донорът. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР