Окръжният съд в Пазарджик заседава днес по ислямското дело, което

...
Окръжният съд в Пазарджик заседава днес по ислямското дело, което
Коментари Харесай

Окръжният съд в Пазарджик ще заседава по ислямското дело

Окръжният съд в Пазарджик заседава през днешния ден по ислямското дело, което се води против 14 души, упрекнати в втълпяване на верска ненавист, апели към джихад и проповядване на антидемократична идеология. Процесът стартира изначало, откакто решението от предходния, почнал през февруари 2016 година, беше върнат от Върховния касационен съд поради съществени процесуални пропуски.

През 2022 година окръжните магистрати наказаха Муса с 8 години и половина отнемане от независимост и 9500 лв. санкция. Четирима от групата бяха наказани на по 3 години и половина затвор и санкции по 7000 лв.. Други осем пък получиха по 2 години отнемане от независимост, шестима от тях - и санкции по 6000 лв.. Условна присъда от 2 години и половина при 4-годишен изпитателен период бе дадена единствено на единствената жена в групата - студентката Александрина Ангелова. Това решение беше доказано напълно от Пловдивския апелативен съд.

Защитата на 12 от подсъдимите обаче апелира пред Върховния касационен съд, който видя основни нарушавания на процесуалните правила, довели до ограничение правата на подсъдимите. Установена е преднамереност от страна на прокуратурата, по тази причина новият обвинителен акт е направен от различен наблюдаващ прокурор, а правосъдният развой ще се гледа от нов състав. Освен това са кредитирани изводи на експертизи, направени от движимости лица, които не имат подобаващ ценз и не са включени в описите на движимости лица, а един от подсъдимите е защитаван от юрист, който е в родствени връзки с лице, правило процесуално – следствени дейности по делото.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР