Окръжният съд в Кюстендил уважи по-голямата част от исканията за

...
Окръжният съд в Кюстендил уважи по-голямата част от исканията за
Коментари Харесай

Отнемат имущество за над 2,5 млн. лева от Братя Галеви

Окръжният съд в Кюстендил почете по-голямата част от настояванията за лишаване в интерес на страната на нелегално добито от Пламен Галев, Ангел Христов и техните съпруги имущество, по делото, което Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество /КПКОНПИ/ води против " Братя Галеви " и техните съпруги. Искът е на обща стойност 4 250 189 лева Съдът почита част от исковете, в общ размер на 2 474 582 лева, оповестиха от съда.

Престъпленията, за които Пламен Галев и Ангел Христов са наказани с влязлата в действие присъда, попадат в обсега на Закона за лишаване в интерес на страната на имущество, добито от незаконна активност /ЗОПДИППД/. Придобитото от тях имущество през проверявания интервал е на забележителна стойност по смисъла на закона - над 60 000 лева, а разликата сред доходи и разноски на проверяваните и фамилиите им е негативна и възлиза на 10 138,42 минимални работни заплати /МРЗ/ за фамилията на Пламен Галев и на 4 876, 67 МРЗ на фамилията на Ангел Христов. Това значи, че разноските са превишавали приходите с тези суми, от което се обосновава извода, че ответниците не са имали задоволително средства за придобиване на недвижимите движимости, МПС, дружествени дялове в търговски сдружения и парични влогове, се споделя в решението на съда. Според правосъдния състав липсва легален източник на средствата за придобиване на това имущество. По този метод съдът смята, че е открита още една причина за желаната гражданска конфискация - имуществото да е добито в границите на проверявания интервал, да е на забележителна стойност, за което не е открит легален източник на вложените в придобиването му средства.

Настоящият правосъден състав е приел, че въз основа на съдържащите се по делото доказателства може да се направи основателно съмнение за съществуването на косвена връзка сред незаконната активност на проверяваните Пламен Галев и Ангел Христов и добитото от тях имущество. Двамата са наказани за тежки умишлени закононарушения - първият като началник, а вторият като участник в проведена незаконна група, която е била въоръжена и е била основана за да прави закононарушения - изнудване, за имотна полза.

Очевидно е, че се отнася се за тежки умишлени закононарушения, които са користни по своя темперамент и с които се генерират обилни парични приходи. Тези приходи са били прикривани с реализирането на разпоредителни покупко-продажби на сдружения, регистрирани в офшорни зони, написа още в претекстовете си ръководителя на правосъдния състав - арбитър Татяна Костадинова.

Съдът лишава в интерес на страната парцелите, дружно с посочените в тях здания, благосъстоятелност на " Братя Галеви " и техните съпруги в село Ресилово, община Сапарева баня.

По отношение на настояванията за лишаване в интерес на страната от Пламен Галев и от Ангел Христов на суми от банкови сметки, съдът е отхвърлил настояванията в по-голямата им част, като е приел, че сумите не са били налични по тези банкови сметки, все още на внасяне на стимулираното искане от Комисията.

Отхвърлено е и настояването за лишаване на оръжията, благосъстоятелност на " Братя Галеви ", тъй като те са били отчуждени все още на внасяне на стимулираното искане от Комисията. Съдът обаче е почел настояванията за лишаване в интерес на страната на тяхната левова равноценност.

По отношение на настояванията за лишаване в интерес на страната от Пламен Галев и брачната половинка му и от Ангел Христов и брачната половинка му на суми от продажба на леки коли, настояването ще бъде почетено за сумите, които са посочени в стимулираното искане.

Решението предстои на обжалване пред Софийски апелативен съд в двуседмичен период от връчване на дубликат на страните.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР