Окръжният съд в Добрич решава днес дали да остави в

...
Окръжният съд в Добрич решава днес дали да остави в
Коментари Харесай

Адвокат Марковски: Има възможност Желяз да не бъде екстрадиран

Окръжният съд в Добрич взема решение през днешния ден дали да остави в ареста 29-годишния Желяз Андреев, който бе арестуван в Добрич в събота по искане за екстрадиция в Съединени американски щати.

Андреев е упрекнат за присъединяване в скрит план за нарушение на ембаргото против Сирия и за машинация към Съединени американски щати, до момента в който е работел в прът център за компания, която е търгувала със сирийската компания „ Сирия Ер “.

Семейството на Желяз е обезпокоеното от ареста, обвиняванията и заплахата той да бъде екстрадиран в Америка.

„ Звучаха ми необикновено обвиняванията против сина ми. Предлогът, под който го привикаха беше, че бил очевидец на ПТП. В полицията отидохме дружно. Аз присъствах на задържането му”, споделя Мариела Денчева, майка на Желяз Андреев, за "Здравей, България " по NOVA.

Арестуваха българин по искане на Съединени американски щати

Тя описа още, че Желяз учел в университет в София. Чрез jobs.bg си намерил работа в огромна американска компания. Работил там от 2013 година до 2016 година, година преди компанията да закрие активността си на територията на България. Не е бил на позиция, в която да взима решения с кого да търгува или да избира клиентите.

Мариела Денчева прикани хората да отидат пред съда в Добрич и да покажат поддръжка за Желяз. Във "Фейсбук " доста хора показват поддръжката си за Андреев с хаштаг. Създадена е група във "Фейсбук " в негова отбрана и онлайн петиция "Да спрем изгонването на Желяз Андреев ".

„ Дали той е отговорен или не, ще се преценя от съда в Америка”,

разяснява по NOVA юрист Марин Марковски

Каква ще е ориста на българина, задържан по искане на Съединени американски щати

„ Има опция Желяз Андреев да не бъде екстрадиран в Америка. Дали ще бъде екстрадиран или не, зависи от Окръжния съд в Добрич и от Варненския апелативен съд. Те преценят дали има съображение да бъде екстрадиран. Тук не се преценя дали Желяз е отговорен или не, тъй като това се преценя от съда в Америка”, сподели юрист Марковски.

„ Прокуратурата споделя, че Желяз е направил подправяне на документи и контрабанда, което не е правилно. За да направи държавното обвиняване искане за задържането на Желяз Андреев в границите на 60 дни, е написала нещо, което го няма в молбата за екстрадация. Прокуратурата е вкарала в обвиняването закононарушение, за което няма данни, тъй като и молбата за екстрадация още не е пристигнала”, добави юрист Марин Марковски.

Говорителят на основния прокурор Румяна Арнаудова разяснява по-рано, че съгласно документите, изпратени от американските управляващи, се касае за съучастничество, т.е. съзнателно осъществяването на действия с оглед реализиране на обща цел. Фактите, които са изнесени при нас, дават съображение да приемем, че евентуално се касае за контрабанда по българското законодателство и машинация, поради което сме разпоредили задържането на лицето, изясни тя.

Според американското законодателство се касае за изменничество и машинация на държавното управление на Съединени американски щати и за наказателното гонене на Андреев няма отминалост. За издирването му е била издадена алена бюлетина на Интерпол, до момента в който за останалите четирима българи, които също са работили в прът центъра, няма искане за екстрадиция.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР