Окръжна прокуратура – Кюстендил внесе за разглеждане в Административен съд

...
Окръжна прокуратура – Кюстендил внесе за разглеждане в Административен съд
Коментари Харесай

Окръжна прокуратура – Кюстендил внесе в съда пет протеста срещу незаконосъобразни разпоредби на общинските съвети на територията на областта

Окръжна прокуратура – Кюстендил внесе за разглеждане в Административен съд –Кюстендил митинги против незаконосъобразни разпореждания, касаещи наредбите на общинските препоръки на територията на Кюстендилска област.

Наредбата за определянето и администрирането на локалните такси и цени на услуги на територията на Община Бобов дол е призната и няколкократно изменяна и допълвана с решения на Общинския съвет. С съответни спомагателни условия на наредбите, касаещи освобождението на задълженото лице от такса за сметосъбиране и сметоизвозване, Общинският съвет е дописал закона и излязъл отвън делегираните му пълномощия.

Същата разпоредба е призната и в Община Невестино. В елементи от нея, касаещи такси за сметосъбиране и сметоизвозване и заизвършени услуги по гражданско положение – признание на задгранични правосъдни решения и актове, свързани с гражданското положение и гражданската регистрация,eналицепротиворечието с нормативните актове от по-висок сан.

В наредбата към Наредбатаза установяване на локалните такси и цени на услуги и администрирането им на територията на община Дупницаеопределен период, с който е лимитирана опцията за подаване на декларация, касаещанесъбиране на такса за сметосъбиране и сметоизвозване и за освобождение от такава за физически/юридически лица.

С Наредба, призната с решението на Общинския съвет на община Дупница, е уредено събиране на такса за отписване на парцели от актовите книги на Общината по цена на Списъка с типовете услуги и цени за тях. По съществосъставен за това акт за общинска благосъстоятелност (т.нар. деактуване) е деяние, спадащо във вътрешноадминистративаната процедура по регистрацията и отчитането на общинско имущество.Тя е техническа и има констативен, а не конститутивен темперамент, защото не поражда смяна в собствеността и не провокира вещноправен резултат. Наред с това в наредбите на Закона за общинската благосъстоятелност и в Закона за локалните налози и такси не се съдържа съображение за възнаграждение на такса за отписване на парцел от актовите книги за общинска благосъстоятелност. Налице е безпричинно претендиране за тежест(такса)за услуга в осъществяване на правно обвързване, както и несъгласие с правилото на Конституцията за пълноправие на жителите, което единствено по себе си съставлява дискриминация.

С импортираните в административния съд митинги Окръжна прокуратура – Кюстендил предлага тези съответни разпореждания от Наредбите на общините в Бобов дол, Дупница и Невестино да бъдат анулирани като незаконосъобразни.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР