Окръжен съд – Пловдив осъди Николай Банков на две години

...
Окръжен съд – Пловдив осъди Николай Банков на две години
Коментари Харесай

Осъдиха условно професора от УХТ, искал по 300 лв. за тройка

Окръжен съд – Пловдив осъди Николай Банков на две години отнемане от независимост и санкция в размер на 3000 лв., като на съображение член 66 ал.1 от Наказателен кодекс отсрочи осъществяването на по този начин наложеното наказване от 2 години отнемане от независимост с изпитателен период от 3 години, считано от влизане на присъдата в действие.

Съдът призна подсъдимия за отговорен в това, че на 11 май 2017 година в гр. Пловдив, в изискванията на продължавано закононарушение, в качеството си на длъжностно лице – хабилитиран учител при Университет по хранителни технологии /УХТ/ - Пловдив, академична служба „ началник катедра “ – „ професор “ при Технически факултет, катедра „ Електротехника и електроника “ при УХТ Пловдив, като причинител, в съучастничество с Димитър Д., като помощник, е изискал подарък – парична сума от по 300 лева от студентите в УХТ Х. Е. и В. Д., или общо 600 лева, който не му се следва, с цел да наруши службата си:

-да организира изпит на студентите Х. Е. и В. Д. отвън мястото на провеждането му, като организира изпит в кабинет №176, блок 1 отвън избраната образователна зала в нарушаване на Правилника за организация на образователната активност в УХТ – Пловдив и направения въз основа на него изпитен график на задочните студенти от Технически факултет, просветително квалификационна степен бакалавър за зимен учебен срок на образователната 2016/2017 година

- да даде авансово изпитните задания и техните решения, да сложи позитивни оценки върху изпитните работи на студентите Х. Е. и В. Д. и означи същите в студентските им книжки и изпитните протоколи, с което да удостовери сполучливо положен изпит на лицата по образователна дисциплинираност „ Теоретична електротехника – първа част “ в нарушаване на Правилника за организация на образователната активност в УХТ – Пловдив и т.16 и т.3 от Длъжностна характерност за служба „ Ръководител катедра “ в УХТ – закононарушения по член 301 ал.2 вр. с ал.1 вр. с член 20 ал.2 вр. с ал.1 вр. с член 26 ал.1 от Наказателен кодекс.

Със същата присъда съдът призна за почтен и оправда подсъдимия Николай Б. по обвиняването закононарушението да е осъществено в интервала 12 – 15 май 2017 година и загдето е нарушил службата си, като е съгласувал с Х. Е. и В. Д. явяването им на изпит по дисциплината „ Теоретична електротехника – първа част “ отвън изпитната сесия, избрана с ПОУД на УХТ и направения въз основа на Правилника изпитен график на задочните студенти за съответната дисциплинираност, с което нарушил Правилника за организация на образователната активност в УХТ – Пловдив и направения въз основа на него изпитен график на задочните студенти от Технически факултет просветително равнище бакалавър за зимен учебен срок на образователната 2016/2017 година втори курс.

Със същата присъда Окръжният съд лиши подсъдимия Николай Б. от право да заема държавна или социална преподавателска служба за период от три години, считано от влизане на присъдата в действие.

II.Окръжен съд – Пловдив осъди подсъдимия Димитър Д. на една година и шест месеца отнемане от независимост и санкция в размер на 2000 лв., като на съображение член 66 ал.1 от Наказателен кодекс отсрочи осъществяването на по този начин наложеното наказване от една година и шест месеца отнемане от независимост с изпитателен период от три години, считано от влизането на присъдата в действие.

Съдът призна подсъдимия Димитър Д. за отговорен в това, че на 11 май 2017 година в гр. Пловдив, в изискванията на продължавано закононарушение, в съучастничество като помощник с Николай Б. /извършител/ длъжностното лице – хабилитиран учител при Университет по хранителни технологии /УХТ/ - Пловдив, академична служба „ началник катедра “ – „ професор “ при Технически факултет, катедра „ Електротехника и електроника “ при УХТ Пловдив, съзнателно е улеснил осъществяването на закононарушението посредством препоръки, уточнения, премахване на пречки, набиране на средства и по различен метод, като му е оказал помощ да изиска подарък - парична сума от по 300 лева от студентите в УХТ Х. Е. и В. Д., или общо 600 лева, който не му се следва, с цел да наруши службата си:

-да организира изпит на студентите Х. Е. и В. Д., отвън мястото на провеждането му, като организира изпит в кабинет №176 блок 1, отвън избраната образователна зала, в нарушаване на Правилника за организация на образователната активност в УХТ – Пловдив и направения въз основа на него изпитен график на задочните студенти от Технически факултет, просветително квалификационна степен бакалавър за зимен учебен срок на образователната 2016/2017 година

-да даде авансово изпитните задания и техните решения, да сложи позитивни оценки върху изпитните работи на студентите Х. Е. и В. Д., и означи същите в студентските им книжки и изпитните протоколи, с което да удостовери сполучливо положен изпит на лицата по образователна дисциплинираност „ Теоретична електротехника – първа част “ нарушаване на Правилника за организация на образователната активност в УХТ – Пловдив и т.16 и т.3 от Длъжностна характерност за служба „ Ръководител катедра “ в УХТ, когато тези нарушавания не съставляват закононарушение - закононарушение по член 301 ал.2 вр. с ал.1 вр. с член 20 ал.4 вр. с ал.1 вр. член 26 ал.1 вр. с член 54 от Наказателен кодекс.

Със същата присъда съдът призна за почтен и оправда подсъдимия Димитър Д. по обвиняването закононарушението да е осъществено в интервала 12 – 15 май 2017 година и загдето подсъдимият Николай Б. да е нарушил службата си, като е съгласувал с Х. Е. и В. Д. явяването им на изпит по дисциплината „ Теоретична електротехника – първа част “ отвън изпитната сесия за съответната дисциплинираност, с което нарушил Правилника за организация на образователната активност в УХТ – Пловдив и направения въз основа на него изпитен график на задочните студенти от Технически факултет просветително равнище бакалавър за зимен учебен срок на образователната 2016/2017 година втори курс.

Присъдата предстои на обжалване и митинг в 15-дневен период пред Пловдивския апелативен съд.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР