Окръжен съд – Кюстендил отхвърля, като неоснователен, предявения от Мюсюлманско

...
Окръжен съд – Кюстендил отхвърля, като неоснователен, предявения от Мюсюлманско
Коментари Харесай

Окръжен съд – Кюстендил отхвърли иска на Мюсюлманско изповедание против Община Дупница за собствеността на бившата джамия в града

Окръжен съд – Кюстендил отхвърля, като безпочвен, предявения от Мюсюлманско вероизповедание, против Община Дупница, иск с правно съображение чл.108 от Закона за собствеността за признание за открито във връзка с Община Дупница, че Мюсюлманско вероизповедание, на съображение реставрация по реда на Закона за вероизповеданията, като приемник на Софийската мюсюлманска вероизповедна община, респ. Мюсюлманското джамийско настоятелство гр. София е притежател на аграрен парцел, състоящ се от 944 кв.м. застроено и незастроено място, както и на издигнатата в него джамийска постройка в този момент с функционалност обект на културата, с административен адрес: пл. „ Свобода “.

Съдът счете, че е недоказано изказванието на ищеца, че Софийска мюсюлманска вероизповедна община, респ. Мюсюлманското джамийско настоятелство гр. София, са имали правото на благосъстоятелност върху парцела, заради което и е могъл да придобие правото на благосъстоятелност върху него по силата на правоприемство. Съдът е приел, че по делото липсват и доказателства за одържавяване, отчуждаване, конфискуване или нелегално лишаване на процесния аграрен парцел, което изключва при хипотезата на пар.5 от Преходни и заключителни разпоредби на Закон за водите същият да се счете по силата на закона за реституиран в интерес на ищеца.

Решението на Окръжен съд – Кюстендил предстои на обжалване с въззивна тъжба пред Апелативен съд – София в 2-седмичен период от датата на връчването на дубликат от същото на страните.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР