Окръжен съд – Кюстендил отхвърли, като неоснователен, предявения от Мюсюлманско

...
Окръжен съд – Кюстендил отхвърли, като неоснователен, предявения от Мюсюлманско
Коментари Харесай

Отхвърлиха иска на Мюсюлманско изповедание против община Кюстендил за собствеността на бившата джамия Ахмед Бей

Окръжен съд – Кюстендил отхвърли, като безпочвен, предявения от Мюсюлманско вероизповедание, представлявано от основния мюфтия Мустафа Алиш Хаджи, срещу Община Кюстендил, представлявана от кмета Петър Паунов, иск с правно съображение чл.108 от Закона за собствеността за признание за открито във връзка с Община Кюстендил, че ищецът Мюсюлманско вероизповедание, на съображение реставрация, като приемник на съществувалата Кюстендилска мюсюлманска вероизповедна община, е притежател на неподвижен парцел - постройка на някогашна джамия „ Ахмед бей “, сегашна изложбена зала на Регионалния исторически музей, както и за наказание на ответника да съобщи владението върху парцела на ищеца.

В претекстовете към решението, Съдия Веселина Джонева показва: „ От приобщените по делото източници на доказателства не може да се аргументира извод в поддръжка на ищцовата теза, че: 1/ Мюсюлманската вероизповедна община в гр.Кюстендил е била притежател на противоречивия парцел и 2/ ищецът е приемник на Мюсюлманската вероизповедна община в гр.Кюстендил. Представените от ищеца с исковата молба Устави, с които се изчерпва доказателственото определяне по делото, не съставляват документи, установяващи принадлежността на правото на благосъстоятелност, нито такива, удостоверяващи правоприемство. Последното събитие не е било съответно открито и в границите на развилите се две преюдициални производства…Дължимото от ищеца основно и цялостно доказване в процеса не е извършено в нужната степен и исковата рекламация се явява неоснователна. Липсват предпоставки да се одобри съществуване на догадка за възобновяване на собствеността в патримониума на ищеца при изискванията и по реда на §5 от Преходни и заключителни разпоредби на Закон за водите. Исковата рекламация, като недоказана, предстои на отменяне “.

Решението предстои на обжалване с въззивна тъжба пред Апелативен съд – София в 2-седмичен период от датата на връчването на дубликат от същото на страните.

Окръжен съд – Кюстендил разгласи за решение и делата, по предявени от Мюсюлманско вероизповедание искове срещу Община Кюстендил за собствеността на джамията Фетих Мехмед и срещу Община Дупница – за собствеността на джамията в центъра на града.

Новините от Кюстендил



Най-интересните диалози от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в Soundcloud , Spotify , Apple Podcasts и Гугъл Podcasts



Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Facebook



За занимателни видеа ни последвайте в TikTok



Инстаграм

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР