Окръжен съд – Бургас взе мярка за неотклонение Задържане под

...
Окръжен съд – Бургас взе мярка за неотклонение Задържане под
Коментари Харесай

В Бургас задържаха трима турски граждани за пренос на наркотици през границата

Окръжен съд – Бургас взе мярка за неотклонение " Задържане под стража " по отношение на турските жители Гюрджан О. и Мерт О. и на Шенол Я., български жител, който има и турско поданство, за транспорт на наркотични субстанции през границата на страната.

Гюрджан О., Шенол Я. и Мерт О. са привлечени като обвинени, за това, че на 17.08.2022 година, към 02.30 часа през Граничен контролно-пропусквателен пункт " Малко Търново ", с рейс марка " СЕТРА ", в съучастничество като съизвършители, без съответно позволение, пренесли през границата на страната от Република Турция в Република България 28 пакета с високорисково наркотично вещество - с общо бруто тегло 28 519 грама, като предметът на контрабандата е в изключително огромни размери и казусът е изключително тежък (престъпление по член 242, алинея 4, предл.1 и 2, вр.ал. 2, предл. 1, вр. член 20, алинея 2 от НК).

В правосъдно съвещание обвинените не се признаха за отговорни, само че дадоха пояснения за случилото се. Те обявиха пред Бургаския окръен съд, че са били подлъгани от непознато за тях лице, да вземат три баки с багра и да ги превозят до гр. Силистра против възнаграждение, което било нормална процедура за сдружението, притежател на рейса и не са подозирали, че в тях има прикрито наркотично вещество.

Според правосъдната инстанция събраните до този миг доказателства постановат неутрален извод да се направи обосновано съмнение, че тримата обвинени, най-вероятно в съучастничество между тях, са евентуалните причинители на закононарушението.  " Това е по този начин, доколкото откритите до този миг обстоятелства постановат разумния извод, че тримата обвинени, като екип, обслужващ рейса - двама водачи и стюард, би трябвало да знаят, несъмнено в случай че съблюдават прецизно служебните си отговорности и ограниченията за сигурност, какви хора и товари транспортират, а затова - би трябвало да знаят и действителното наличие на трите процесни баки ", казва Окръжен съд - Бургас. 

Съдът реши изказванията на обвинените по - скоро като израз на възприета от тях защитна позиция, преследваща оневиняването им, в сравнение с като доказателствен източник за определяне на действителни обстоятелства и събития. Това е по този начин, доколкото нито един от посочените от тях обстоятелства не е открит с други, безпристрастни доказателства. За закононарушението, за което са привлечени Гюрджан О., Мерт О. и Шенол Я, е планувано наказване " Лишаване от независимост " за период от петнадесет до двадесет години, както и санкция в размер от двеста хиляди до триста хиляди лв.. Следователно, възприетата от прокуратурата правна подготовка на разследваното вкарва презумпцията за съществуване на действителна заплаха от укриване или осъществяване на закононарушение.

На този стадий събраните по делото доказателства сочат, че тримата обвинени са с чисто правосъдно минало и имат трайни трудови привички, което кардинално би трябвало да води до извод, че те са с ниска степен на социална заплаха. " Въпреки това, хипотетичното им присъединяване в закононарушение с такава висока степен на социална заплаха, което по формулировка се явява резултат от усложнена незаконна предприемчивост с присъщите й нелегалност и добра организация, буди основателна паника и съмнение, че тримата обвинени най-вероятно са склонни и биха позволили да извършат закононарушения, преследвайки задоволяването на свои осъзнати потребности ", според съда.

Липсата на трайна уседналост и на тримата обвинени в Република България, която за двама от тях се изяснява и с обстоятелството, че са непознати жители, както и тежестта на плануваното за това закононарушение в Особената част на Наказателен кодекс наказване, са условия, които за сегашния състав на съда са задоволителни, да се одобри, че е налице и действителен риск обвинените да се укрият.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР