Окончателно парламентът прие и последните текстове от Закона за защита

...
Окончателно парламентът прие и последните текстове от Закона за защита
Коментари Харесай

Национален регистър на случаите с домашно насилие

Окончателно Народното събрание одобри и последните текстове от Закона за отбрана от домашно принуждение.

Създава се Национален съвет по предварителна защита и отбрана от домашно принуждение, който ще основава и поддържа указател на случаите на домашно принуждение на територията на страната.

В Министерство на вътрешните работи ще бъде основана осведомителна система за предварителна защита и отбрана от педофилия, както и указател на причинителите на тези закононарушения. Този указател, както и този на причинителите на домашно принуждение, би трябвало да проработи в период от година след окончателното приемане на този закон.

Работодателите към този момент ще могат да отхвърлят да наемат осъждани педофили.

Когато потърпевшият не може да се отбрани заради безпомощно положение или взаимозависимост от причинителя, досъдебното произвеждане ще може да се образува и по искане на прокурора, взеха решение народните представители.

Когато потърпевшото лице е малолетно, сложено е под забраняване или е в безпомощно положение след тежко увреждане, заболяване или напреднала възраст, съдът може да му даде правна помощ. Това бе мощно подложено на критика от Българска социалистическа партия и „ Възраждане “ в хода на дебатите.

По предложение на ГЕРБ отпадна заложената възбрана за издаване на позволение за придобиване, предпазване, носене и приложимост на оръжие и муниции, взривни субстанции и пиротехнически произведения.

Сред ограниченията за отбрана Народното събрание утвърди задължаване на причинителя да се въздържа ог осъществяване на домашно принуждение, премахване на причинителя от взаимно населявано жилище за период, избран от съда, възбрана на причинителя да доближава потърпевшото лице. Забранява се на причинителя да реализира и контакт с потърпевшия под каквато и да е форма
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР